Nemocnice hospodaří lépe. Stejně to nestačí

19. 4. 2013 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický seznámil v minulých dnech ředitele regionální pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny Michala Provazníka s finančními propady nemocnic akutní péče na území kraje, které jsou v prvních třech měsících roku způsobeny nižšími úhradami za výkony od pojišťoven.


Vedení kraje spatřuje problém především v neplnění slibů ministerstva zdravotnictví a systému úhrad.

„Ministerstvo zdravotnictví nedodrželo slovo. Špatně nastavená úhradová vyhláška se negativně odráží v hospodaření našich nemocnic. I přes veškerá úsporná opatření se v krajských nemocnicích v prvním čtvrtletí propadly úhrady za výkony o osm procent. Jedná se o celostátní problém, který musí být řešen na úrovni vlády,“ vysvětlil Martin Netolický.

Nejlepší výsledek za poslední roky

Krajští radní analyzovali situaci na společném jednání s představiteli nemocnic zkraje tohoto týdne.

„Pokud by nedošlo k negativní změně úhradového mechanismu, byla by celková očekávaná ztráta za všechna naše zařízení v letošním roce ve výši přibližně padesát milionů, což by byl jednoznačně nejlepší výsledek za poslední léta. Za stávající situace však musíme počítat s výraznějšími propady. Opět se kumulují problémy, které si rozhodně nezpůsobily krajské nemocnice,“ konstatoval hejtman.

Hejtman se s ředitelem Provazníkem domluvil na pokračování v pravidelných setkáních, aby mohli průběžně hodnotit vývoj hospodaření v jednotlivých zařízeních a s tím související vývoj závazků i pohledávek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?