Nemocnice hradeckého kraje budou mít od července nová vedení

17. 6. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice Královéhradeckého kraje budou mít od 1. července nové nejvyšší vedení. Funkce ředitelů nemocnic zaniknou a jejich pravomoci převezmou předsedové představenstev jednotlivých nemocnic.


Jednání s adepty na členy představenstev v tuto chvíli pokračují, informoval ČTK mluvčí hejtmanství Michal Friček. Kraji patří nemocnice v Trutnově, Náchodě, Jičíně a Dvoře Králové nad Labem, přičemž každá je samostatnou obchodní společností. Činnost nemocnic pak řídí Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje.

Jisté je zatím to, že v ředitelském křesle největší krajské nemocnice v Náchodě skončí Miroslav Vávra, který přejde do představenstva nemocnice ve Dvoře Králové nad Labem. Vávrův nástupce bude mít v Náchodě podle kraje především na starosti personální stabilizaci nemocnice a řešení problémů souvisejících s její chystanou miliardovou přestavbou.

Podle nedávno jmenovaného nového ředitele holdingu Jiřího Skřivánka jsou změny v nemocnicích vedeny snahou po zvýšení osobní odpovědnosti vedení za prosperitu každé nemocnice. „Členové představenstev tak například budou ručit i svým osobním majetkem,“ uvedl Skřivánek.

Krajské nemocnice disponují 1500 lůžky a mají přes 2000 zaměstnanců. Roční obrat nemocnic je kolem dvou miliard korun.

Loni nemocnice kraje podle předběžných výsledků prohloubily ztrátu na 67 milionů korun z předloňského minusu 63 milionů korun. Udržení ztráty zhruba na úrovni roku 2012 však nemocnicím zajistilo to, že jim kraj loni ze svého rozpočtu zvedl provozní dotaci na 251 milionů korun z předloňských 192 milionů korun. Letos kraj plánuje, že nemocnice při snížené dotaci na 176 milionů korun vytvoří zisk dva miliony korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?