Nemocnice hradeckého kraje loni v zisku jen díky dotacím kraje

3. 6. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Hospodaření nemocnic Královéhradeckého kraje loni skončilo v souhrnném zisku 104 milionů korun. Dotace nemocnicím z krajského rozpočtu loni činila 209 milionů korun, bez ní by nemocnice vykázaly ztrátu 105 milionů korun.


Letos by hospodaření nemocnic při snížené dotaci mělo skončit kladnou nulou či ziskem v řádu milionů korun. ČTK to dnes řekla radní pro zdravotnictví Jana Třešňáková (ČSSD). Kraj má čtyři nemocnice s asi 1500 lůžky a více než 2000 zaměstnanci. Loňské výnosy nemocnic činily 2,2 miliardy korun.

Loňská ztráta bez započítání dotací ve výši 105 milionů korun byla nejnižší za poslední léta. V roce 2013 tato ztráta činila 316 milionů korun a v roce 2012 to bylo minus 255 milionů korun. Hlavním důvodem loňského výrazného snížení ztráty byly vyšší přísun peněz díky nové úhradové vyhlášce a úsporné chování nemocnic. „Ekonomická a finanční situace nemocnic se za poslední dva roky výrazně zlepšila,“ uvedl hejtman Lubomír Franc (ČSSD).

Největší dotace loni od kraje čerpala nemocnice Náchod, která na provoz dostala 78 milionů korun a na snížení svých starých ztrát a dluhů mimořádně dalších 50 milionů korun. Nemocnice v Jičíně a v Trutnově dostaly provozní dotace 36 a 33 milionů korun, nejnižší dotaci 12 milionů korun získala nemocnice ve Dvoře Králové nad Labem.

Pro letošní rok kraj plánuje, že celkovou provozní dotaci sníží z loňských 159 milionů korun na 126 milionů korun. Stejně jako loni kraj i letos počítá s 50 miliony korun na úhradu starých dluhů pro nemocnici Náchod, která by tyto peníze měla nově dostat formou navýšení základního kapitálu.
Vedle snížené dotace se na poklesu letošního celkového výsledku hospodaření k takzvané kladné nule odrazí i to, že nemocnice letos daly asi 50 milionů korun do zvýšení platů zaměstnanců, uvedla Třešňáková. „Výsledky prvních čtyř měsíců odpovídají předpokladu, žádná z nemocnic není po započítání dotace v záporných číslech,“ řekla Třešňáková. Zrušení regulačních poplatků není pro nemocnice problém, protože jejich výpadek kompenzovala úhradová vyhláška.

Kraj předpokládá, že do roku 2017 by se nemocnice díky mimořádným dotacím na oddlužení měly starých dluhů postupně zcela zbavit. Podle Třešňákové by ztrátu z minulých let měla mít po započítání výsledků letošního roku už jen nemocnice Náchod, a to ve výši 150 milionů korun. „Všechny ostatní nemocnice by měly být bez závazků z minulých let,“ uvedla.

Další zlepšení hospodaření nemocnic bude důležitým úkolem pro nového předsedu představenstva Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Miroslava Procházku. „Jedním z hlavních úkolů holdingu bude spolupráce na vytvoření koncepce krajského zdravotnictví. Předložena by měla být letos na podzim,“ řekl Procházka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?