Nemocnice hradeckého kraje vloni měly schodek 15 milionů Kč

15. 2. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Hospodaření krajských nemocnic a zdravotnických zařízení v Královéhradeckém kraji v roce 2011 skončilo schodkem 15 milionů korun.


Vyplývá to z předběžného výsledku hospodaření, které novinářům představil ředitel Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje Martin Scháněl. Celkové výnosy nemocnic činily vloni 2,2 miliardy korun, což je o zhruba 200 milionů více než v předchozím roce.

Patnáctimilionového schodku dosáhla zdravotnická zařízení jen díky dotaci od kraje ve výši 201 milionů korun. Stejnou částkou kraj svá zdravotnická zařízení podpořil i v roce 2010, kdy hospodaření skončila také se schodkem 15 milionů korun.

Podle holdingu je ekonomika krajského zdravotnictví stabilizovaná. „Nemocnice dokáží léčit levněji a přitom více. Díky centrálním nákupům léků a spotřebního materiálu se daří stabilizovat a snižovat ceny a řídit sortimentní spotřebu v nemocnicích,“ uvedl Scháněl.

Kraj však bude muset provoz nemocnic dále podporovat, i pro letošní rok počítá s příspěvkem 201 milionů korun. „Provozní příspěvek kraje do nemocnic je již třetím tokem stejný, nemocnice dlouhodobě hledají vnitřní rezervy k zefektivnění svých provozů. V letošním roce si navíc musí poradit s nenadálými výdaji, jako je vyšší DPH, zvyšování mezd pracovníků, především lékařů, či nárůst cen energií,“ uvedl Scháněl.

Královéhradecký kraj se na svém území stará o čtyři oblastní nemocnice v Trutnově, Jičíně, Náchodě a Rychnově nad Kněžnou a jednu městskou nemocnici ve Dvoře Králové nad Labem. Celkem v krajských nemocnicích slouží lidem 1500 lůžek a pracuje v nich 2500 zaměstnanců. Mezi nemocnicemi v hradeckém kraji dlouhodobě nejlépe hospodaří Oblastní nemocnice Trutnov, naopak nejvyšší ztrátu má rychnovská nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?