Nemocnice Hustopeče: kraj požaduje ústupky

25. 11. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Nové vedení Hustopečí na Břeclavsku jednalo o převzetí městské nemocnice s Jihomoravským krajem. Část podmínek předložených dříve je nepřijatelná, slyšeli.


První schůzka. Starostka Hustopečí na Břeclavsku Hana Potměšilová ze Sdružení nestraníků se společně s radními města, sociálním demokratem Michalem Vejpustkem a Kamilem Konečným z hnutí ANO sešli minulý týden v Brně s krajským radním pro zdravotnictví Markem Šlapalem, jenž je člen ČSSD. Téma? Převzetí ztrátové hustopečské městské nemocnice Jihomoravským krajem.

Podle Šlapala bylo jednání ze strany města, na rozdíl od dřívějška, velmi vstřícné. „Ve srovnání s předchozím vedením došlo k posunu. Noví představitelé Hustopečí reagovali velmi vstřícně. Sdělili jsme jim, že máme zájem o převzetí nemocnice za podmínek, které jsme si vymezili. A to tak, aby nebyla omezená péče a zároveň bylo zařízení ekonomicky ozdravěno,“ uvedl krajský radní Šlapal.

A pokračoval. „Požadavky předchozího vedení města byly pro kraj rozhodně nepřijatelné. Jednou z nejproblematičtějších věcí bylo především převzetí majetku. Nedá se totiž převzít něco, co je zadlužené,“ naznačil krajský radní. Více konkrétní být nechtěl. Z jeho slov je ale zřejmé, že kraj má problém minimálně se dvěma z šesti podmínek, na nichž se v září letošního roku téměř jednomyslně shodli tehdejší hustopečští zastupitelé. Zní: převzetí veškerých stávajících závazků převáděného zařízení a bezúplatné převzetí závazků nesplacené úvěrové smlouvy pro zřízení jednodenní chirurgie.

Nová hustopečská starostka Potměšilová ale zatím jakékoliv závěry odmítá. „Jsme teprve na začátku, nic není dohodnuté. V prosinci letošního roku nás čeká další schůzka o jednotlivých podmínkách,“ nastínila Potměšilová. V první polovině prosince přijedou zástupci kraje do Hustopečí prohlédnout si areál tamní nemocnice. Následovat bude jednání. „Do té doby musíme dát dohromady všechny potřebné materiály, informace a podklady,“ sdělila starostka.

Zároveň upozornila, že přímé převzetí hustopečské nemocnice krajem je sice pro současnou koalici prioritou, ale ve hře stále zůstává i druhá varianta: výběrové řízení s cílem najít strategického partnera. „Ani tato cesta není vyloučená,“ potvrdila Potměšilová.

Její předchůdce ve starostovském křesle Luboš Kuchynka z Občanské demokratické strany nechtěl námluvy nového vedení radnice s Jihomoravským krajem příliš komentovat. „Je to na nich, vedení města nese hlavní zodpovědnost. Jako zastupitel budu nápomocen, budouli o to stát,“ řekl Kuchynka, který po odchodu z radnice začal podnikat.

Hustopeče spravují tamní nemocnici od roku 2001. Poslední dva roky se však hospodaření dostalo do minusu, proto začala letos radnice hledat nového partnera, který by provoz nemocnice převzal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?