Nemocnice investují miliony do digitalizace rentgenových snímků

22. 5. 2013 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v Olomouckém kraji investují desítky milionů korun do moderní technologie na digitální zpracování rentgenových snímků, díky níž odpadá jejich zdlouhavé vyvolávání na speciální fotografické fólie. Lidé tak v čekárnách stráví méně času. Novou technologii si pochvalují lékaři, neboť digitální snímky jsou kvalitnější a na monitoru počítače lze s obrazovými informacemi lépe pracovat.


Na digitální zpracování rentgenových snímků přešla v těchto dnech Nemocnice Prostějov ze skupiny Agel, která do digitalizace investovala šest milionů korun. „Výhodou digitalizace je čas, za který je snímek zpracován a odeslán indikujícímu lékaři, a také zvýšená kvalita obrazu s možností jeho další úpravy. Jde o zkvalitnění a urychlení léčebně-diagnostického postupu,“ řekl ČTK primář radiodiagnostického oddělení prostějovské nemocnice Martin Folprecht.

Nová technologie výrazně usnadňuje práci zdravotnickému personálu. „Výhodou je i to, že snímek je téměř okamžitě k dispozici, lze jej digitálně upravovat a rozesílat na další destinace v síti, což zkracuje celkovou dobu vyšetření. Než pacient dorazí do ordinace, může mít lékař snímek prostudován a může bezprostředně začít s léčbou,“ podotkl primář ortopedicko-traumatologického oddělení Nemocnice Prostějov Pavel Pilař.

Digitalizovat radiodiagnostického oddělení příští rok plánuje také sesterská nemocnice v Přerově. „Projekt je už nyní podán Olomouckým krajem do Regionálního operačního programu Střední Morava. Stavební investice budou činit 42 milionů korun. Další investice si vyžádá přístrojové vybavení, a to 18 milionů korun,“ řekla ČTK mluvčí skupiny Agel Hana Szotkowská. Nemocnice Šternberk, která také patří do seskupení Agel, připravuje digitalizaci radiodiagnostického pracoviště na rok 2015. „Celkové náklady na investici a do přístrojové techniky jsou odhadovány na 12 milionů korun,“ uvedla Szotkowská.

Fakultní nemocnice v Olomouci (FNOL) lékařské snímky pořizuje a archivuje v digitální podobě už několik let. Do modernizace bezfilmového provozu největší zdravotnické zařízení v kraji před třemi roky s pomocí evropských dotací investovalo zhruba 30 milionů korun. Lékaři FNOL denně vytvoří několik tisíc nových obrazových dokumentů, které se ukládají do elektronického systému a archivují. Klasické rentgenové snímky na filmové fólii postupně ustoupily do pozadí a nahradilo je digitální snímkování.

Radiodiagnostické pracoviště v roce 2011 digitalizovala také šumperská nemocnice ze skupiny Agel. „Nemocnice tehdy v rámci digitalizace nakoupila také novou přístrojovou techniku za 33 milionů korun, z čehož nejvýznamnější byl nákup nového CT přístroje,“ uvedla Szotkowská.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?