Nemocnice Jihlava loni vykázala ztrátu téměř 143 milionů

23. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v Jihlavě podle předběžných výsledků loni vykázala ztrátu 142,8 milionu korun. Proti předchozímu roku je hospodářský výsledek o zhruba sedm milionů lepší. Kraj však vedení nemocnice uložil dosáhnout vyrovnaného hospodaření...


JIHLAVA -

„Za poslední tři měsíce se podařilo měsíční ztrátu z průměrných 11,5 milionu korun snížit na 4,8 milionu, včetně doplatku 13. platu v prosincových mzdách, který činil 10,5 milionu korun,“ řekl Pavel Hrala, který nemocnici vede od října.

V ekonomických ukazatelích se negativně promítlo sestěhování nemocnice ze dvou do jednoho areálu a zprovoznění nového pavilonu akutní medicíny, se kterými rozpočet nepočítal.

Na konci roku 2002 měla nemocnice závazky ve výši 149 milionů, na jejich umoření jí kraj ze státní výpomoci přidělil 33,65 milionu korun. Krizový manager Hrala přijal řadu restriktivních opatření, počet zaměstnanců se například snížil z

1303 o 175.

„Konečné výsledky hospodaření všech pěti nemocnic, včetně vyhodnocení krajem stanovených finančních plánů, bude mít rada kraje Vysočina k dispozici 29. ledna,“ řekla radní Martina Matějková (ODS). Na jejich základě rozhodne o dalším

postupu.

Od října vedou nemocnice v Jihlavě i v Třebíči krizoví manageři. Oběma se podařilo nastartovat pozitivní změny v hospodaření, ale za poměrně drastických opatření, která se týkala snižování platů zaměstnanců.

„Systémová opatření se bez změny financování zdravotnictví nedaří nalézt,“ konstatovala. Nepokročila ani jednání o eventuálním slučování menších oddělení.

Na oddlužení nemocnic, které kraj převzal se závazky ve výši 596 milionů korun, dostal 150 milionů, zbývajících 31 milionů by mělo přijít během února. Radní nadále jednají o dalších 91 milionech, které kraj na oddlužení nedostal vlivem špatného

výkaznictví dvou nemocnic. Do letošního rozpočtu pak získal na investice ve zdravotnictví 72 milionů korun, shrnula.

Dvě nemocnice kraj převzal v konkurzním pásmu. Nebezpečí krachu nemocnic se sice snížilo, ale nebylo zcela zažehnáno. „Pokud bude chtít kraj zachovat všech pět nemocnic jako veřejné, bude jim muset letos nejspíše pomoci formou dotace,“ řekla Matějková.

I letos nastanou ve vedení nemocnic personální změny: výběrová řízení na ředitele se budou týkat jihlavské, třebíčské a novoměstské nemocnice, o rok později i pelhřimovské. V čele havlíčkobrodské stojí od letošního ledna nový ředitel Josef Pejchal.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?