Nemocnice Jihočeského kraje vykazují za rok 2013 zisk

16. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Všech osm nemocnic vlastněných a provozovaných Jihočeským krajem hospodařilo v loňském roce beze ztrát. Při celkovém obratu přes 6 miliard korun dosáhly tyto nemocnice po zdanění společného zisku 37 milionů korun.




Podle vyjádření na webových stránkách kraje bude zisk z nemocnic reinvestován do jejich dalšího rozvoje.

Hejtman apeluje na ministra

„Kvůli škrtům v úhradové vyhlášce ministerstva zdravotnictví přišly loni jihočeské nemocnice na platbách od zdravotních pojišťoven meziročně celkem o 314 milionů korun. Tuto ztrátu se sice podařilo managementům jednotlivých zdravotnických zařízení v úzké spolupráci s krajem eliminovat, ovšem za cenu různých úsporných opatření. Doufám, že současný ministr financí si je vědom napjaté ekonomické situace v českém zdravotnictví a nebude krizi v jeho financování prohlubovat,“ uvedl hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.
Přes dlouhodobý nedostatek financí ve zdravotnictví kraj do svých nemocnic investoval desítky milionů. Nemocnice Jindřichův Hradec například v prosinci 2013 otevřela nový centrální pavilon a v další modernizaci bude pokračovat i tento rok. V dubnu byla zahájena také výstavba nového perinatologického centra v Nemocnici České Budějovice. Investice desítek až stovek milionů si za posledních 6 let vyžádaly všechny větší krajské nemocnice, například Nemocnice Písek, Nemocnice Tábor, Nemocnice Prachatice nebo Nemocnice Strakonice.

Spolupráce krajských nemocnic

Celkové investice kraje do rozvoje zdravotnických zařízení od roku 2008 činí 3,4 miliardy korun. Finance byly částečně čerpány z rozpočtu nemocnic a kraje, hlavním zdrojem pak byly dotace Evropské unie. V nemocnicích jihočeského kraje je ročně hospitalizováno více než 130 tisíc pacientů a provedeno na 62 tisíc operací. I kvůli velkému objemu práce je podle jihočeské radní pro zdravotnictví Ivany Stráské spolupráce mezi jednotlivými zdravotnickými zařízeními důležitá.
„Z nemocnic se stává kvalitní soubor vzájemně se doplňujících zdravotnických zařízení. To se projevuje například při vyjednávání se zdravotními pojišťovnami, při investicích i při plánování léčebné péče. Trend úzké spolupráce se ukazuje jako správný, a proto jej budeme nadále podporovat a rozvíjet,“ uvedla náměstkyně Stráská. Páteřní nemocnicí a hlavním spojovacím prvkem všech jihočeských nemocnic je Nemocnice České Budějovice, kde je centrum vysoce specializované medicínské péče v regionu. Zde probíhá i zavádění nových léčebných postupů a vyšetřovacích metod.

Úspory při léčbě

Českobudějovická nemocnice si nyní připsala další úspěch, když na svém ortopedickém oddělení jako první v České republice začala používat novou vyšetřovací metodu, která pomáhá rychle odhalit možné komplikace po operaci totální náhrady kloubu. „Jde o světovou novinku, kterou zatím prezentovala jen dvě odborná pracoviště na světě, HELIOS ENDO-Klinik v Hamburku a Filadelfská univerzita, jako diagnostickou metodu včasného odhalení infekce endoprotéz kyčelního nebo kolenního kloubu. V současné době jsme jediní v tuzemsku, kteří tuto metodu ve spolupráci s odděleními biochemie a imunologie zavedli,“ uvedl David Musil z ortopedického oddělení Nemocnice České Budějovice. Při vyšetření lékař punkci odsaje z kloubu tekutinu, která je dále analyzována na přítomnost alfadefenzinu. „Pokud se prokáže přítomnost infekce endoprotézy, okamžitě je zvolen nejvhodnější způsob terapie. Rovnou a cíleně můžeme při operaci, která je ve většině případů nezbytná, použít správná antibiotika. To má kromě výhod rychlejší léčby významný přínos také ekonomický, protože reoperace infikovaných kloubních náhrad patří mezi nejnákladnější. Jeden správně zvolený postup ušetří finanční prostředky pro používání této diagnostické metody na celý rok,“ zdůraznil ortoped.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?