Nemocnice jsou schopné zajistit péči

5. 1. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice ve Zlínském kraji jsou i při hrozících odchodech lékařů v souvislosti s výzvou Děkujeme, odcházíme schopny při určitých organizačních opatřeních zajistit péči o pacienty v kraji.


Po úterním jednání s řediteli čtyř nemocnic, jejichž zřizovatelem je Zlínský kraj, to v rozhovoru pro Právo uvedla radní Zlínského kraje Hana Příleská (ČSSD). „Péče o pacienty je, byť v zúženém režimu, v případě hromadných odchodů lékařů zajistitelná,“ sdělila radní. Ze čtyř krajských nemocnic chce ke konci února odejít 261 lékařů.

V Krajské nemocnici T. Bati (KNTB) ve Zlíně podalo výpověď 128 lékařů z 291, v Kroměříži 50 lékařů, což je čtyřicet procent, v Uherském Hradišti chce odejít 46 lékařů, což je 26 procent, ve Vsetíně dalo výpověď 37 lékařů, ale jeden již výpověď vzal zpět. Údaje v úterý odpoledne potvrdili mluvčí nemocnic.

Podle ČTK je Zlínský kraj jedním ze dvou odchody lékařů nejohroženějších regionů, tedy alespoň v procentech výpovědí ze stávajících počtů doktorů. Se 40 procenty lékařů ve výpovědi v krajských nemocnicích se Zlínský kraj zařadil za kraj Vysočina s 59 procenty. Ve čtvrtek se má situací zabývat bezpečnostní rada Zlínského kraje.

„Připravujeme několik scénářů, které budou adekvátní k vývoji situace. Nebudeme o nich informovat až do doby, než podle konečné situace zvolíme adekvátní řešení. Během následujících dvou měsíců předpokládáme vývoj, a proto nechceme zbytečně předbíhat, tím by se mohly šířit šumy,“ uvedl hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák (ČSSD).

Radní Hana Příleská doplnila, že nemá informace o tom, že by lékaři zatím ve větším měřítku chtěli brát výpovědi zpět. „K jednání s lékaři v této věci mají kompetenci samotní ředitelé. Vývoj v dalších dnech a týdnech ukáže, jestli budou v nemocnicích přijímáni třeba i noví lékaři,“ sdělila.

V Olomouckém kraji zasáhnou odchody lékařů jen Fakultní nemocnici v Olomouci (FNOL), kde podalo ke konci prosince výpověď 132 doktorů, což je zhruba čtvrtina lékařského personálu. Všechna pracoviště mají nyní navrhnout krizový scénář provozu a uvést, jakou péči budou se zbývajícím personálem schopny zajistit.

„Management fakultní nemocnice bude jednat o dalších krocích zřejmě v polovině ledna,“ poznamenal mluvčí FNOL Egon Havrlant.

Naopak lékaři až na jedinou výjimku neodejdou z krajských nemocnic v Přerově, Prostějově a ve Šternberku ani z bývalé okresní nemocnice v Šumperku. Ty provozují, respektive vlastní společnosti patřící k holdingu Agel. Jejich vedení se dohodlo s lékařskými odbory na zlepšení platových podmínek.
„Výsledkem několika jednání je dohoda, která lékařům zaručuje navýšení mezd nad rámec kolektivní smlouvy. Ta jim pro letošek garantovala dvouprocentní růst,“ řekla Právu mluvčí Agelu Hana Szotkowská.

O kolik se mají platy lékařů zvýšit, podle ní nechtějí odbory ani vedení nemocnic uvádět.
Možné dopady akce lékařů Děkujeme, odcházíme budou v pátek jedním z bodů jednání Bezpečnostní rady Olomouckého kraje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?