Nemocnice jsou v pasti. Nemají na přesčasy lékařů

7. 4. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Slíbené dvě miliardy korun pokryjí jen základní platy. Více peněz za hodiny přesčasů budou muset dát nemocnice ze svého.


Nemocnice začnou každým dnem rozesílat navýšené platy, které si vyvzdorovali lékaři v protestní akci Děkujeme, odcházíme. Ředitelé přitom ještě ani nevědí, kolik peněz na to od zdravotních pojišťoven dostanou.
Peníze jim mají teprve přijít, ale už teď je jasné, že jich nebude dost.

„I kdyby nám poslali přesně tolik, kolik podle počtu lékařů a jejich kvalifikace žádáme, budeme ročně doplácet kolem patnácti milionů korun,“ řekla HN Jaroslava Kunová, ředitelka plzeňské fakultní nemocnice.

Dvě miliardy, které ministr Leoš Heger lékařům za ukončení akce Děkujeme, odcházíme přislíbil, jsou totiž určeny pouze na jejich základní platy. Na přesčasovou práci už nevystačí. Ta přitom zvýšením tarifů podraží také.

Vyšší plat, dražší přesčas

„Když dáme osm tisíc korun navíc lékaři do tarifní mzdy, tak to také znamená, že už nebude mít za hodinu služby třeba dvě stě korun, ale čtyři stovky,“ vysvětluje Šárka Urbánková, mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.

Kolik celkem nemocnice bude muset ročně vynaložit navíc, však zatím říkat nechce. „Teď teprve jednáme s pojišťovnami o tom, kolik nám uhradí. Nechceme to proto ještě nijak vyčíslovat,“ vysvětluje mluvčí. Vedení nemocnice totiž doufá, že by si mohlo v pojišťovnách vyjednat, že dostane více, než zaručuje memorandum. „Někde ty prostředky sehnat musíme,“ dodala Urbánková.

Oproti tomu v pražské Nemocnici Na Homolce s pomocí pojišťoven příliš nepočítají. „Předpokládám, že 23 milionů na navýšení sazby za pohotovosti, přesčasy, dovolené a další příplatky nám žádná pojišťovna nezaplatí,“ míní ředitel Vladimír Dbalý.

S milionovými náklady navíc ze svého počítají také ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. „Počítáme, že navíc vyplatíme sedm milionů korun. Dorovnáme to z vlastních mzdových zdrojů,“ uvedla Hana Vránová z vinohradské nemocnice.

Ministr Heger situaci zřejmě nijak řešit nebude. „Úhrady za přesčasy jsou věcí dalšího jednání nemocnic s pojišťovnami, nemám informaci o tom, jak probíhají, a ani nepředpokládám, že by do toho ministerstvo nějak vstupovalo,“ řekl náměstek Petr Nosek.

Potíže mohou paradoxně pomoct

Podle Hegerova poradce Pavla Vepřeka by vyšší náklady na přesčasovou práci mohly fungování nemocnic dokonce prospět. „Vznikne ekonomický tlak na to, aby zde už většinu příjmů lékařů netvořily platby za služby. Mohla by se tak změnit organizace práce,“ říká Vepřek. A hned nastiňuje příklad: „V zahraničí je běžné, že pacienty, kteří přijdou v noci, přijímá emergency. Na jednotlivých odděleních pak nemusejí být v pohotovosti operační týmy a drazí profesoři, ale třeba jen levnější sekundáři,“ vysvětluje.

Přechod na takový systém prý však nebude snadný.

Celý článek najdete na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?