Nemocnice Kyjov má nový laser, letos také opraví pitevnu

4. 3. 2016 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice Kyjov pořídila nový laser na rehabilitační oddělení za čtvrt milionu korun. Zaplatila ho z finančního daru firmy Šroubárny Kyjov, sdělil mluvčí nemocnice Filip Zdražil. Kromě toho zařízení letos dostane skoro 30 milionů od Jihomoravského kraje na pořízení speciálního přístroje SPECT/CT a modernizaci pitevny.


Předešlý laser už nestačil požadavkům moderního lékařství. „Laserová terapie je přitom efektivní, bezpečná, jednoduchá a hlavně nenávyková. Princip léčby tkví v tom, že laserový paprsek nese energii, která se uvolňuje při prostupu tkáněmi a může být využita pro ošetření zanícené, pohmožděné nebo jinak poškozené tkáně,“ uvedl Zdražil.

To napomáhá hojení, odstranění otoku, snížení bolesti a obnovení funkce léčené tkáně. „Laseroterapii aplikujeme především k léčbě pohybového ústrojí, ale taky například na hojící se rány, jizvy, bércové vředy, opařeniny, nebo naopak na omrzliny i při léčbě akné. Významnou roli hraje laser také při léčbě tinnitu, tedy nepříjemného hučení v uších,“ uvedla primářka rehabilitačního oddělení Soňa Koenigová.

Ne vše se ale dá léčit pomocí laseru. Paprsek je nebezpečný například při nádorových onemocněních, horečnatých a krvácivých stavech nebo epilepsii. Nesmí se ozařovat také růstová chrupavka dítěte nebo děloha těhotné ženy. „Zakázáno je také ozařování sítnice. Každý pacient je proto v čase aplikace chráněný speciálními brýlemi,“ uvedla ředitelka nemocnice Danuše Křiváková. Laser loni zdravotníci v Kyjově použili asi osmsetkrát.

Kromě nového laseru chce letos nemocnice pořídit další přístroj SPECT/CT, který kombinuje nukleární a rentgenové vyšetření, což zlepšuje diagnostiku některých nemocí. Kraj na to jako zřizovatel dal 17 milionů korun, dalších devět poskytl na rekonstrukci pitevny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?