Nemocnice Kyjov pořídila nové přístroje za 100 milionů korun

2. 8. 2019 7:44
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice Kyjov má asi 60 nových přístrojů a pomůcek za 100 milionů korun. Z toho 90 milionů pokryla dotace z Evropské unie a deset milionů doplatila nemocnice. Řekla to náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Veronika Neničková. Podle ní přístroje zlepší péči o pacienty a lékařům dají větší možnosti při vyšetření.


Nemocnice uspěla s projektem návazné péče. Podle Neničkové díky dobře připravenému projektu získala podporu v plném rozsahu ve výši 90 milionů. Některé přístroje nemocnice nahradila, jinými rozšířila péči.

"Nový přístroj je třeba SPECT-CT, který kombinuje dva přístroje. CT ukazuje fyzický stav vnitřních orgánů a SPECT ukazuje funkce. Pacienti podstupují jen jedno vyšetření, zatímco dosud museli jít na dvě vyšetření," uvedl mluvčí nemocnice Filip Zdražil. Přístroj stál kolem 20 milionů korun.

Podle Neničkové nemocnice vyměnila radiologické a radiodiagnostické přístroje, nové jsou operační laparoskopické sestavy, ale také monitory základních funkcí, lůžka nebo operační stoly. "Přístroje umožňují přesnější diagnostiku a větší možnost lékařů při vyšetření například mozku, srdce, plic nebo kostí," řekla Neničková.

Nemocnice také pracuje na výběrovém řízení na nový informační systém k archivaci a vedení zdravotnické dokumentace. "Není to jen převedení papírů do elektronické podoby, ale součástí jsou i výstupy z přístrojů. Za pomoci systému jsme schopní ve spolupráci s jinými zařízeními urychlit přechod pacientů," dodala Neničková. Systém bude stát desítky milionů.

Nemocnice Kyjov má 1100 zaměstnanců, z toho je bezmála 200 lékařů, zbytek jsou především sestry, sanitářky a další nelékařští pracovníci i administrativní zaměstnanci. Podle Neničkové není zavřené žádné oddělení kvůli nedostatku personálu. Nemocnice ale stejně jako ostatní zařízení hledá zaměstnance. "Jsme rádi za každého nového pracovníka. Fluktuace zdravotních pracovníků je velká s ohledem na mateřské dovolené, důchody nebo odchody do jiných zařízení," řekla Neničková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?