Nemocnice Kyjov potřebuje opravit objekt gynekologie a porodnici

11. 7. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice Kyjov na Hodonínsku potřebuje zrekonstruovat objekt gynekologie a porodnice. Budova vykazuje těžké závady, řekla ČTK ředitelka zařízení Danuše Křiváková. Podle ní jsou problémem rozvody vody a kanalizace. Oprava si však vyžádá zhruba 100 milionů korun, které musí dát jako zřizovatel kraj.


Ten zatím poskytl z loňského téměř dvousetmilionového přebytku přes dva miliony korun na vypracování projektové dokumentace opravy. Budovu chce podle mluvčí kraje Denisy Kapitančikové opravovat po etapách.

„Kraj nám přiklepl peníze na vypracování projektové dokumentace. My se na to připravujeme a musíme se rozhodnout, jakým způsobem budeme postupovat,“ uvedla Křiváková. Podle ní pavilon nevypadá špatně. „V minulých letech se uskutečnily rekonstrukce, ale těžké závady vidím v rozvodech vody a kanalizaci, ale nejde to vidět. Stává se nám, že na porodním sále občas neteče voda, což musíme v takových případech řešit akutně,“ řekla Křiváková.

Podle ní je nutné řešit situaci co nejdříve. „Čekáme, kdy nás postihne velká havárie. V další řadě musíme zrekonstruovat operační sály. Musí splňovat všechny požadavky a už nyní je situace na hraně,“ uvedla.

Kraj s opravou gynekologie a porodnice počítá. „Dali jsme dva miliony na projektovou dokumentaci a z ní vyvstane potřeba peněz na realizaci. Předpokládáme náklady 97 milionů korun, takže jako nejpravděpodobnější se kvůli velké investici jeví rekonstrukce po etapách,“ uvedla Kapitančiková. Pro příští rok by nemocnice ráda získala necelých 50 milionů. „Výše přidělených peněz se bude odvíjet od příjmů kraje a finančních zdrojů určených na kapitálové výdaje po schválení rozpočtu na rok 2015,“ doplnila Kapitančiková. Podle Křivákové se oprava uskuteční za provozu. „Nemůžeme si dovolit oddělení zavřít,“ dodala ředitelka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?