Nemocnice Kyjov zahajuje stavební práce pro magnetickou rezonanci

9. 6. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice Kyjov zahajuje práce na přestavbě pavilonu bývalého kožního oddělení, kde bude nově magnetická rezonance. ČTK to řekla ředitelka nemocnice Danuše Křiváková. Nový přístroj a úprava objektu budou stát skoro 35 milionů korun.


Podle Křivákové by mohla rezonance začít fungovat už v letošním roce. Kyjov bude druhým zdravotnickým zařízením zřizovaným Jihomoravským krajem, které bude přístroj mít. Kromě fakultních nemocnic ho má totiž jen Znojmo.

Rezonance bude poblíž chirurgie a urgentního příjmu v bývalém kožním oddělení, kde se v současnosti nachází ambulance bolesti. „Prostory vyklízíme, čeká nás stěhování a stavební úpravy. Pokud vše půjde dobře, za čtyři měsíce by pavilon měl být připravený,“ uvedla Křiváková. Nemocnice zároveň provádí výběrové řízení, jehož výherce dodá přístroj. „Jeho namontování je otázkou dvou měsíců. Když nenastanou žádné neočekávané komplikace, provoz rezonance spustíme ještě letos. Je to ale spíš optimistická varianta,“ řekla Křiváková. Pokud se práce zpozdí, začala by rezonance fungovat až v příštím roce.

Podle Křivákové usilovala nemocnice o rezonanci delší dobu. „V Brně jsou dlouhé čekací lhůty, třeba i čtvrt roku. To je pro pacienty dlouho a lékaři potom volí náhradní způsob, který ubírá kvalitě zdravotní péče,“ uvedla ředitelka.

Rezonance by měla fungovat od rána do večera ve dvousměnném provozu. „V naší nemocnici je spousta oborů, které ji budou využívat,“ poznamenala Křiváková. Na vyšetření mohou jezdit lidé z Hodonínska, Vyškovska, Břeclavska, ale i ze Zlínského kraje. Nemocnice je spádovou oblastí pro zhruba 180.000 lidí.

Samotný přístroj bude stát kolem 25 milionů, zhruba 10 milionů bude na stavební úpravy. Náklady uhradí nemocnice s přispěním kraje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?