Nemocnice mají na krku exekutory

19. 6. 2007 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Stamiliony korun vymáhají exekutoři od slovenských fakultních nemocnic. Podle zprávy ministra zdravotnictví je to celkem 343,4 milionů korun. Situace se podle Valentoviče nadále zhoršuje. Ředitelům nemocnic vzkazuje, že od něho nedostanou ani korunu...


Stamiliony korun vymáhají exekutoři od slovenských fakultních nemocnic za nezaplacené účty. Podle zprávy ministra zdravotnictví Ivana Valentoviče je to celkem 343,4 milionů slovenských korun. Samotný dluh je pak 215,5 milionů Sk.

„Téměř 61 milionů korun představují pohledávky a až 56,7 milionů tvoří náklady na exekuce,“ uvádí se v ministerské zprávě.

Situace se podle Valentoviče nadále zhoršuje. Ředitelům nemocnic, které patří pod ministerstvo, však vzkazuje, že od něho nedostanou ani korunu.

„Není to možné, protože v resortním rozpočtu nejsou na tento účel vyčleněny žádné zdroje,“ upřesnila tisková mluvčí ministerstva zdravotnictví Silvia Balázsiková.

Šéfové zařízení musejí na ministrův příkaz šetřit a v případě hrozby exekuce by se měli snažit domluvit s věřiteli splátkový kalendář.

Zřejmě nejhorší situace s exekucemi je ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici. Už v březnu jí exekutoři sáhli na účty, proto pár dnů přijímala pouze akutní pacienty. Po zásahu ministra se však muselo zařízení vrátit do běžného režimu.

„Exekutoři nás trápí neustále, nadále bojujeme se zadlužeností,“ přiznal náměstek ředitele Vladimír Koňár.

Ani trenčianská nemocnice není bez problémů. „Musím přiznat, že ani nás exekutoři nevynechávají,“ uvedla náměstkyně ředitele Alžbeta Nebusová. Na úet jim ale zatím nikdo nesáhl. „Snažíme se s nimi domluvit,“ dodala.

Exekutoři zatím nezakročili v bratislavské fakultní nemocnici. Závazky nemocnice po lhůtě splatnosti se pohybují okolo 1,5 miliardy slovenských korun,“ uvedla mluvčí nemocnice Rút Geržová.

Novozámecká nemocnice tvrdí, že začátkem roku přestala vytvářet nové dluhy. „Za rok 2006 jsme vytvořili ztrátu 22,3 milionu Sk. Za období leden až květen 2007 se nám podařilo ztrátu vyrovnat a od té doby hospodaříme vyváženě,“ prohlásil ředitel nemocnice Marián Karvaj.

Jak dodal, v současnosti má zdravotnické zařízení uhrazené veškeré závazky vůči dodavatelům za zboží dodané do 1. května 2007 s výjimkou dodavatelů léků a speciálního zdravotnického materiálu.

„U nich nám zbývá uhradit dodávky za duben 2007, což jsou naše nejstarší závazky. Odvody do zdravotních pojišťoven a Sociální pojišťovny platíme v zákonné lhůtě a v plné výšce. Proto s exekucemi nemáme problém,“ dodal.

Ani nitranskou nemocnici exekutoři zatím neohrožují. „Náš dluh se pohybuje okolo 230 milionů slovenských korun,“ uvedl její ředitel Viktor Žák.

Dluží, podobně jako většina nemocnic,“ hlavně dodavatelům léků a zdravotnického materiálu. Ti jsou trpěliví především proto, že jiné odběratele nemají.

Pravda

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?