Nemocnice mají z problémů vytáhnout Pejchl či Pilip

14. 2. 2012 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Jak stabilizovat zdravotnická zařízení v Pardubickém kraji? Pozvat do představenstev a dozorčích rad odborníky z různých oblastí. To je plán krajského radního pro zdravotnictví Martina Netolického (ČSSD).


To, že na tom nemocnice spravované krajem nejsou kdovíjak slavně, jeznámávěc. Ostatně nedávno byla údajně pro neschopnost odvolána radní Markéta Tauberová. Filozofií jejího nástupce Martina Netolického je soustředit se na koordinaci zdravotní péče v kraji.

„Ve zdravotnických zařízeních, které spravuje Pardubický kraj, existuje celá řada vnitřních rezerv. Musíme se proto snažit o jednotné řízení a koordinování zdravotní péče. Chceme plnit stanovený plán stabilizace nemocnic,“ konstatoval Netolický.

Odborníci ve vedení

Radní kraje odsouhlasili plán, dle kterého by zmíněné stabilizaci měli dopomoci odborníci v představenstvech a dozorčích radách nemocnic. Do představenstev byl vybrán Josef Pejchl, krizový manažer, který je znám především ze svého působení v havlíčkobrodské nemocnici v době heparinových vražd.

Pracoval také třeba v nemocnici v Kyjově. V dozorčích radách by se pak mělo objevit další známé jméno – Ivan Pilip. Bývalý politik ODS, který proslul především v roce 1997, kdy společně s Janem Rumlem stál za tzv. sarajevským atentátem, který měl z čela ODS odstranit Václava Klause.

„Pilip je ekonom, od kterého si slibujeme, že by mohl pomoci při jednání s evropskými orgány,“ vysvětlil výběr krajský radní pro zdravotnictví. V dozorčích radách zasedne rovněž svitavský advokát Rudolf Skoupý.

Změny ale ještě nejsou konečné. Zbývá obsadit ještě jedno místo v představenstvu a rovněž jedno místo v dozorčí radě. O tom, kdo tyto pozice obsadí se bude rozhodovat na další valné hromadě, která se koná za dva týdny.

Další jméno

Spekuluje se i o dalším kontroverzním jménu, kterým je gynekolog a bývalý pardubický primátor Zdeněk Stránský.

Ten se stal mediálně známým v souvislosti s Domovem pro seniory ve Smilově ulici, o kterém kolovaly zvěsti, že tam klienti nemají dostatek jídla.

Martin Netolický však na otázku, zda bude Stránský mezi navrhovanými kandidáty na volné posty, nedokázal odpovědět.

Posílený dohled

Všechny změny v krajském zdravotnictví směřují k tomu, aby byl posílen dohled a analytická činnost při zachování současného modelu pěti akciových společností.

„Samostatné kroky managementů krajských zdravotnických zařízení v současné době vykazují známky konkurence mezi jednotlivými zařízeními, což je samozřejmě špatně,“ podotkl Netolický. Kroky krajského radního pro zdravotnictví se už ale setkali s nepříznivou odezvou.

„Strana zelených důrazně vystupuje proti snaze svěřit řízení všech krajských nemocnic do rukou protřelých pseudoodborníků s nevalnou pověstí. Jsme přesvědčeni, že pánové Josef Pejchl či Ivan Pilip nemohou být zárukou zlepšení nevyhovujícího stavu hospodaření v pěti nemocnicích kraje,“ řekl člen krajské rady Zelených Miroslav Hovorka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?