Nemocnice Mariánské Lázně: Zvítězil lékař Roman Šmucler

28. 7. 2008 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Většinový podíl v mariánskolázeňské městské nemocnici získá Roman Šmucler a jeho společnost Asklepion SG Hospital s. r. o. A to i přesto, že ve výběrovém řízení skončil na druhém místě s nižší nabídkou...


Zastupitelé na svém mimořádném jednání dali přednost jeho zkušenostem z medicíny. V boji o nemocnici tak porazil jednu z firem ze skupiny PPF podnikatele Petra Kellnera.

Nabídka Asklepion

Roman Šmucler nabídl za 66procentní podíl v nemocnici částku 10 milionů korun. Dalších 70 milionů se pak zavázal investovat do jejího rozvoje. Od města by ale nepožadoval žádné jiné peníze. Zavázal se také zachovat současný rozsah zdravotní péče a rozšířit ho mimo jiné o plastickou chirurgii. Zmínil se i o nové gynekologii. Placené zákroky jsou podle něj způsob, jak nemocnici zachránit. Navíc slíbil obnovit Balneologický ústav. Mariánskolázeňskou nemocnici chce řídit osobně. „Důležitá je i stabilizace personálu nemocnice. Místním lékařům a sestrám nabízíme perspektivu,“ upřesnil Šmucler. Nástupní plat lékaře se má podle něj pohybovat okolo částky 2 500 eur. Mzdy špičkových lékařů mají dosáhnout dokonce 25 000 eur a sester 3 000 eur. „Nabídka Romana Šmuclera mi přijde serióznější,“ poznamenal zastupitel Pavel Miklušák (KSČM). „Rozhodující je, že zachová funkci nemocnice, bez které by Mariánské Lázně přestaly být lázeňským městem,“ vysvětlil Miklušák, proč hlasoval pro Šmuclera.

Nabídka PPF

Do soutěže se přihlásila také společnost PPF Healthcare a. s. ze skupiny PPF Petra Kellnera. Ta městu nabídla za stejný podíl v nemocnici částku 37 milionů korun a investovat minimálně 70 milionů korun. Očekává ale spoluúčast města na financování dalšího rozvoje. „Nemocnice potřebuje investice ve výši asi 106 milionů korun. Na zbytku by muselo participovat město,“ upřesnil nabídku předseda představenstva společnosti Healthcare Václav Vachta. Společnost se chtěla v budoucnosti orientovat na příjmy hlavně z veřejných zdravotních pojišťoven a vytvoření vlastní sítě nemocnic v Čechách a ve východní Evropě. „Jen takováto síť může v budoucnu fungovat s vyrovnaným rozpočtem,“ zdůraznil Vachta.

Hlasování

Obě nabídky byly víceméně rovnocenné. Hodnotící komise sice postavila na první místo firmu PPF, ale záměr Asklepionu měl u zastupitelů větší ohlas. Zvláště když Šmucler uvedl, že nemocnici v Mariánských Lázních chce za každou cenu. Třeba i tak, že postaví novou na zelené louce. „Roman Šmucler už úspěšně působí v Karlových Varech i Mariánských Lázních. Prodej nemocnice jeho firmě mi proto nevadí,“ poznamenal Petr Horký (ČSSD). Pro prodej většinového podílu v nemocnici Asklepionu nakonec hlasovalo dvanáct z dvaceti zastupitelů. Každý ze zastupitelů tentokrát hlasoval sám za sebe. Například starosta Zdeněk Král (ODS) dal přednost Asklepionu. Jeho straničtí kolegové preferovali spíše PPF. „Nemůžeme myslet srdcem, ale ekonomicky. Nabídka PPF je doložená čísly,“ řekl zastupitel Antonín Šimánek (ODS). „Když přišel Abramovič do FC Chelsea, také nerozuměl fotbalu, a kde je ten tým teď,“ přirovnal Šimánek nemocnici ke známému fotbalovému klubu. A co říká na výsledky hlasování současný ředitel nemocnice Jiří Kestřánek? „Až čas ukáže, co je lepší.“ V Mariánských Lázních už Asklepion působí od roku 2001. Firma existuje už od roku 1996 a věnuje se pacientům z Čech i ze zahraničí. Zhruba 250 pacientů z Mariánských Lázní jezdí za ošetřením do jeho pražských poboček. V regionu působí také v Jáchymově nebo Karlových Varech. Tam dokonce Roman Šmucler usiloval o pronájem lukrativních Lázní III, kde chtěl vybudovat lázeňskou kliniku. Radnice ale jeho žádosti nevyhověla kvůli dlouhodobě platné nájemní smlouvě s jiným subjektem.

Petr Przeczek, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?