Nemocnice možná dostanou víc

5. 4. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) je ochotná v polovině roku přistoupit k revizi předběžných měsíčních úhrad, které jsou zálohou na poskytované zdravotní služby, a případně je upravit. Generální ředitel VZP Zdeněk Kabátek to řekl včera po jednání s hejtmanem Vysočiny Jiřím Běhounkem.


Kabátek na Vysočině zahájil návštěvy krajů.

Podle Běhounka, který je též místopředsedou správní rady VZP, trápí nemocnice na Vysočině právě extrémně nízké měsíční zálohy poskytované zdravotními pojišťovnami. Podle něj mohou za problémy s vyrovnaným hospodařením u mnoha dalších zařízení poskytujících zdravotnické služby.

„V polovině roku jsme připraveni přistoupit k revizi současného nastavení a výše záloh. Pokud dojdeme ke zjištění, že současné parametry pro výpočty nejsou adekvátní, pak jsme připraveni přijmout změny,“ uvedl Kabátek.

Peníze ubyly

Kvůli úhradové vyhlášce už dříve napadl Ministerstvo zdravotnictví krizový štáb nemocnic, pacientů a odborů. Podle místopředsedy Asociace českých a moravských nemocnic Stanislava Fialy nemá pokles úhrad obdoby, přestože nárůst výběru pojistného podle propočtu štábu byl loni nejvyšší od roku 2009. Náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek propočty odmítl jako chybné a vytkl štábu, že účelově kalkuluje a straší lidi, aby dosáhl zvýšení plateb.

Nemocnice zřizované Krajem Vysočina hospodařily loni vyrovnaně, pouze Nemocnice Třebíč vykázala ztrátu 14 milionů korun. Podle Běhounka je hospodaření nemocnic na Vysočině i kvůli aktuálnímu znění úhradové vyhlášky v prvních třech měsících letošního roku v třicetimilionové kumulované ztrátě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?