Nemocnice možná všechny lékaře zpět nepřijmou

19. 2. 2011 9:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice ve Zlínském kraji nejsou jednotné v názoru, zda vzít zpět všechny lékaře, kteří podali výpověď v souvislosti s odborářskou akcí Děkujeme, odcházíme.


Největší problémy doktoři mohou očekávat v Uherském Hradišti, kde ředitel nemocnice Antonín Karásek trvá na tom, že lékaři si musí podat žádost o přijetí do pracovního poměru. S tím ale odboráři nesouhlasí. Nejednoznačně se vyjádřil i ředitel největší nemocnice v kraji – Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně – Bohuslav Škubal. Někteří lékaři v kraji své výpovědi již stáhli.

Společné memorandum, které má odvrátit hrozící krizi ve zdravotnictví, ve čtvrtek podepsali ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) a předseda Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Martin Engel. Předseda odborového klubu měl ještě v ten den vyzvat 3800 protestujících lékařů, aby stáhli své výpovědi a z nemocnic k 1. březnu neodešli.

Napřed požádat o přijetí zpět

Ne ve všech nemocnicích Zlínského kraje však lékaři mají záruku, že je vedení přijme zpět. Šéf nemocnice v Uherském Hradišti Karásek chce, aby doktoři ve výpovědích podali žádost o přijetí do práce. Tu zatím měla podat jedna lékařka z celkem 46 doktorů, kteří dali výpověď. „S jejich žádostmi o přijetí do pracovního poměru by bylo nakládáno zavedeným způsobem s ohledem na aktuální personální požadavky,“ řekl Karásek. Mluvčí nemocnice Ludvík Valouch už dříve řekl, že „díky těmto výpovědím samovolně dojde k žádoucí restrukturalizaci a optimalizaci poskytované zdravotní péče“.

Bude kompromis?

Odboráři s postojem ředitele nesouhlasí. Jsou ale připraveni s Karáskem jednat.
„Hodlám prosazovat pragmatický přístup ohledně dalšího postupu a první nabídku učinit panu řediteli. Tím mu dát možnost, přes jisté silné výroky v tisku na obou stranách, přijmout pro nemocnici výhodné, kompromisní řešení. Pokud tak neučiní, podnikneme zcela jistě další kroky. Jaké, nemohu však v tuto chvíli říci,“ uvedl odborář Petr Vysloužil.

V ostatních nemocnicích Zlínského kraje – Kroměříži, Zlíně a Vsetíně, je situace klidnější. Marcela Henčlová, která je předsedkyní lékařských odborů v Krajské nemocnici T. Bati a zároveň v celorepublikovém předsednictvu LOK-SČL, podotkla, že odboráři v regionu se „po zárukách peněz domluví na jednotném postupu“.

V Baťově nemocnici, která je největší v kraji, ze 120 lékařů, což je zhruba 40 procent, zatím nikdo výpověď nestáhl. „Stále platí, že s každým lékařem či lékařkou, kteří budou chtít svoji výpověď vzít zpět, budu osobně jednat. Některé zpět nevezmeme, protože už si našli jinou práci,“ uvedl ředitel Baťovy nemocnice ve Zlíně Bohuslav Škubal.

Podle mluvčí nemocnice v Kroměříži Veroniky Klímové vedení zařízení zatím z původních 50 eviduje dva lékaře, kteří vzali výpovědi zpět. A vedení je přijalo do práce. „Podle mých informací, jak jsme v minulosti jednali s vedením nemocnice, je nemocnice v Kroměříži připravena přijmout všech 48 lékařů, kteří výpověď podali,“ sdělila předsedkyně odborářů v Kroměřížské nemocnici Ivana Horková.
Celkem šest lékařů z původních 37 stáhlo výpověď ve Vsetíně, z toho jen v tomto týdnu se tak stalo ve třech případech. Nemocnice je podle ředitele Martina Metelky připravena vzít zpět všechny. „Nemocnice zatím žádné náhrady za lékaře nepřijala.

Vezme všechny lékaře, kteří o to projeví zájem,“ poznamenal. Podle memoranda by si letos lékaři podle vzdělání a praxe měli polepšit měsíčně o 5000 až 8000 korun. Přidání má zajistit změna tarifních tabulek. Dohoda počítá i se zvyšováním příjmu lékařů v příštích letech. Zatímco letos by měli dostat přidáno zhruba 15 procent, v příštím roce dalších deset procent a v roce 2013 by dosáhli cílového požadavku 1,5 až trojnásobku průměrného platu v zemi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?