Nemocnice musí šetřit. Teplé večeře však zatím zůstanou

24. 11. 2009 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Od Nového roku se krize dotkne i pacientů v nemocnicích. Nepatrně utáhnout opasky si budou muset i v té pelhřimovské. Zdravotnická zařízení dostanou příští rok méně peněz od pojišťoven, kterým se propadly příjmy.


Šéfové nemocnic šetří, kde se jen dá. V pražské motolské nemocnici budou pacienti dokonce bez teplých večeří.

V Pelhřimově stejná varianta zatím nehrozí. „Teplé večeře zatím rušit nebudeme, protože nevíme, kolik peněz přesně dostaneme. Ostatně středeční a nedělní večeře už studené jsou. Je pravdou, že na teplých večeřích by se nějaké tři miliony korun ušetřit daly,“ informoval ředitel Nemocnice Pelhřimov Pavel Hrála.

Zdravotnická zařízení dostanou méně peněz kvůli nižším příjmům pojišťoven. Podle odhadů je čeká výpadek ve výši 13 miliard korun oproti plánům. Další peníze uspoří nemocnice na energiích.
„Na svícení se snažíme šetřit už deset let a samozřejmě, že v tom stále pokračujeme. Náklady na svícení, plyn nebo vodu přijdou nemocnici každodenně na nějakých 55 tisíc korun, a to není zrovna málo,“ povzdychnul si Hrála.

Propouštění? Ne!

Propouštění zaměstnanců však nehrozí. Nemocnice má nedostatek zdravotníků, a proto tato možnost nepřipadá vůbec v úvahu.

„Propustit můžeme pouze někoho z kanceláře, ale bez nich by to nefungovalo. Zdravotníků máme málo, a kdybychom je propustili, museli bychom zavřít nějaké oddělení, a to nejde,“ uvedl Hrála. Proč takové škrty? Nemocnice se totiž nedohodly se zdravotními pojišťovnami na tom, kolik peněz příští rok dostanou.

Propustit můžeme pouze někoho z kanceláře, ale bez nich by to nefungovalo. Zdravotníků máme málo, a kdybychom je propustili, museli bychom zavřít nějaké oddělení

Obvyklá praxe je, že pojišťovny navýší peníze o tři nebo čtyři procenta. S tím však tentokrát nemocnice počítat nemohou. Dostanou v lepším případě to, co letos, což zdaleka nepokryje náklady na jejich chod.

Peněz bude méně

„Příští rok je pro nás zatím velká neznámá,“ pokrčil rameny Eduard Sohlich, předseda Asociace českých a moravských nemocnic.

Nemocnice však zcela jistě musí počítat s méně penězi od pojišťoven. To vše při růstu nákladů. Kvůli Janotovu balíčku se například o procento zvýší daň z přidané hodnoty. Kromě toho musely letos povinně navýšit mzdy zdravotníkům. „To bylo dané ze zákona a velmi nám to ztížilo finanční situaci,“ sdělil Hrála.

Plusovým číslům zřejmě odzvonilo

Sám ředitel pelhřimovské nemocnice se obává té nejhorší varianty.

„Nechci předbíhat, ale řekl bych, že v příštím roce budeme hospodařit se ziskem jen stěží. Bude to pro nás velmi těžké. Pohybujeme se v takovém začarovaném kruhu,“ řekl s povzdechem ředitel pelhřimovské nemocnice Pavel Hrála.

Nechci předbíhat, ale řekl bych, že v příštím roce budeme hospodařit se ziskem jen stěží

„Na co jiného už by měli ty peníze dát. Je to hrozné, co se v tomhle státě děje,“ dodala důchodkyně Jarmila Cahová.

Proč nemocnicím chybí peníze

Kvůli úsporám navrženým v Janotově balíčku zdravotní pojišťovny přijdou až o 13 miliard korun.
Důvodů je několik. Ze státu na ně přechází platba některých očkování. Balíček omezil plánované zvýšení úhrady za státní pojištěnce. Zvedlo se jen na 723 namísto očekávaných 795 korun.

Státních pojištěnců (mimo jiné děti, senioři či nezaměstnaní) je většina. Náklady na léčbu přitom stoupají - používají se nové metody a léky, populace stárne a je nemocnější. Roční rozpočet zdravotnictví se pohybuje kolem 200 miliard korun.

Zdroj - Ministerstvo zdravotnictví ČR

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?