Nemocnice Na Bulovce zvyšuje ostrahu areálu

28. 1. 2015 12:59
přidejte názor
Autor: Redakce

Vedení nemocnice tak reaguje na zvýšenou koncentraci opilců a žebrajících a spojuje jejich výskyt v areálu s působením Centra pro metadonovou substituci Drop In, které sídlí v pavilonu bývalé záchytky. Zda jde právě o tyto pacienty, nemocnice neví. Drop In odmítá, že by situaci způsobovali jeho klienti.




Drop In působí v areálu Nemocnice Na Bulovce (NNB) zhruba rok a čtvrt. Podle mluvčího NNB Martina Šalka od počátku působení Drop In provází stížnosti. „Lidem se stále nelíbí, že se zvýšila koncentrace osob, které polehávají opilé v parku před nemocnicí a obtěžují žebráním. Zda jde o klienty centra nebo o výsledek kumulativního efektu, nikdo neví. Jisté ale je, že se zvýšilo obtěžování rodičů s dětmi, kteří chodí na nedalekou pohotovost pro děti, i pacientů a zaměstnanců nemocnice a kolemjdoucích,“ uvedl mluvčí Šalek s tím, že se situace ještě vyhrotila tím, že se drogově závislí z veřejného prostranství u tramvajové zastávky před nemocnicí přesouvají do areálu nemocnice. A nejdou přitom do nemocnice kvůli zdravotním obtížím.
NNB zareagovala novými přísnějšími instrukcemi pro ochranku, která je nyní permanentně v pohybu po celém areálu a při obtěžujícím chování vůči pacientům, návštěvníkům nebo zaměstnancům okamžitě koná. Zvýšený dohled zavedla ochranka také kolem lékárny.

Zpřísnění vítá i Drop In

„Věříme, že tohoto zpřísnění si brzy příslušní jedinci všimnou, řeknou si o tom mezi sebou a pochopí, že v areálu nemocnice jim to tolerovat nebudeme. Musíme jednoznačně ochránit klid a bezpečí pacientů, stejně tak klid lékařů a sester na jejich práci,“ shrnula ředitelka NNB Andrea Vrbovská.
Rozhodnutí o zvýšeném dohledu ochranky na dění v areálu uvítalo také vedení Centra metadonové substituce Drop In. „Zaměstnanci i naši pacienti s vyšší mírou dohledu v areálu souhlasí. Chodím denně kolem brány do práce a vím, že se tam scházejí bezdomovci závislí na alkoholu. Bohužel nevíme, kdo byli ti lidé, proti nimž ochranka zasáhla, ale naši pacienti to zřejmě nebyli. Kolem našeho pavilonu č. 19 se žádné takové osoby neshlukují. Nezapomeňte, že naši klienti se léčí ze závislosti na heroinu a odvykací metadonovou léčbu nastoupili dobrovolně,“ uvedl ředitel a vedoucí Drop In Jiří Presl a připomněl, že centrum organizačně nespadá pod nemocnici, ale pod Městskou polikliniku Praha (tzv. magistrátní poliklinika). I proto zřejmě vázne komunikace mezi nemocnicí a centrem, na jejíž nedostatek ze strany vedení nemocnice si ředitel Presl postěžoval.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?