Nemocnice Na Homolce dostala od ÚOHS pokutu 30.000 Kč

9. 1. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Pražská Nemocnice Na Homolce dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 30.000 korun za chyby v tendru na právní služby. Nevypsala otevřenou soutěž. Pokuta je pravomocná, nemocnice se proti ní neodvolala, zjistila ČTK z webu ÚOHS.


Nemocnice trvá na tom, že zákon neporušila, peníze na pokutu dal ředitel nemocnice ze svého.

Namísto otevřené soutěže vyzvala nemocnice k podání nabídek tři firmy. Předpokládanou výši zakázky stanovila na 1,75 milionu korun a vybrala společnost Šachta & Partners. Přitom jen za rok 2009 nemocnice právní firmě uhradila za služby, které byly ve smlouvě, více než osm milionů korun. S právníky pak nemocnice uzavřela dodatek ke smlouvě a v dalším roce jí zaplatila 15 milionů korun. Dodatek ale řešil i jiné druhy právního poradenství, než které byly na začátku zakázky.

Podle ÚOHS nemocnice porušila zákon o veřejných zakázkách, protože už v době uzavření smlouvy s vítězem tendru mohla předpokládat, že předpokládaná hodnota zakázky bude vyšší než limit určený pro zakázky malého rozsahu, kde není nutné vypisovat otevřenou soutěž a který činí dva miliony korun.

„Navzdory vyššímu odběru právních služeb porušen zákon nebyl. Informace o vyšší potřebě právních služeb získala (nemocnice) až v průběhu plnění veřejné zakázky,“ komentovala rozhodnutí ÚOHS mluvčí nemocnice Jitka Kalousková. O tom, že případ je sporný, prý svědčí i minimální výše uložené pokuty. „Ředitel nemocnice současně poskytl Nemocnici Na Homolce dar ve výši 30.000 korun na úhradu této pokuty,“ dodala mluvčí.

Podle ÚOHS „nelze vyloučit, že by zadavatel v rámci řádného zadávacího řízení obdržel i jiné, pro něj výhodnější nabídky,“ uvedla v aktuálním rozhodnutí místopředsedkyně ÚOHS Eva Kubišová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?