Nemocnice Na Homolce už ví, které dokumenty ležely u kontejnerů

14. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice Na Homolce stále pátrá po tom, jak se dostaly dokumenty s osobními údaji zahraničních pacientů před kontejnery na pražském sídlišti. "V žádném případě se nejedná o zdravotnickou dokumentaci," uvedla mluvčí nemocnice Jitka Kalousková. Reportéři televize Nova, kterou na dokumenty u popelnic upozornil anonym jako první, však tvrdí opak...


PRAHA - Nemocnice Na Homolce stále pátrá po tom, jak se dostaly dokumenty s osobními údaji zahraničních pacientů před kontejnery na pražském sídlišti. Nemocnice připouští, že se dokumenty mohly k popelnicím dostat v souvislosti s vyklízením místností některého ze zaměstnanců cizineckého oddělení.

„V žádném případě se nejedná o zdravotnickou dokumentaci,“ uvedla mluvčí nemocnice Jitka Kalousková. „Jde pouze o pracovní podklady, sloužící administrativnímu personálu nemocnice ke zhotovení fakturace za poskytnutou léčbu u cizích státních příslušníků,“ uvedla mluvčí nemocnice Na Homolce Jitka Kalousková.

Nemocnice zatím nezjistila, jestli v tomto případě někdo ze zaměstnanců cizineckého oddělení pochybil.

„Míru případného zavinění šetří v tuto chvíli policie ČR a Nemocnice Na Homolce bude v řešení tohoto případu postupovat podle závěrů policejního šetření,“ dodává J. Kalousková.

Nova: byly tam dokumenty o zdravotních úkonech

Materiály u kontejnerů objevil v pondělí štáb televize Nova na základě anonymního telefonátu. Reportéři tvrdí, že dokumentace obsahovala osobní data zahraničních pacientů a informace o zdravotnických úkonech, které podstoupili.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:
Nemocnice Na Homolce

V krabici prý byly také účetní doklady na poměrně vysoké částky. Vedení nemocnice Na Homolce se o případu dozvědělo až na základě informací televize.

Policisté se zabývají i možností, že byl spáchán trestný čin neoprávněného nakládání s osobními údaji, řekla policejní mluvčí Iva Knolová. „Zdá se, že je to vážná věc, rozhodně bychom se na to podívali,“ komentovala nález také tisková mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů Hana Štěpánková.

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 13.1.2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?