Nemocnice na Vysočině hledají pomocí auditů cesty k úsporám

21. 12. 2011 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Tři krajské nemocnice na Vysočině hledají možnosti úspor pomocí auditů. Na základě výsledků by ředitelé v Havlíčkově Brodě, Jihlavě a Novém Městě na Moravě měli vyhodnotit, jestli je možné snížit počet pracovníků nebo lépe využívat prostory v nemocnicích. Konkrétní závěry a opatření ke snížení nákladů mají ředitelé nemocnic předložit do 16. ledna krajskému odboru zdravotnictví. Novinářům to řekl hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD).


„Z našich pracovišť odchází část superspecializované péče do fakultních pracovišť nebo na specializovaná pracoviště, jako je kardiocentrum a další,“ vysvětlil hejtman. Dodal, že i peněz ve zdravotnictví ubývá. Podle něj se teď nedá odhadnout, jaké počty lékařů nebo zdravotních sester by se v nemocnicích mohly ukázat jako přebytečné. Detailní výstupy auditů zatím nezná.

Auditoři teď hodnotili situaci ve třech z pěti krajských nemocnic. Podle Běhounka to bylo proto, že v Pelhřimově byla restrukturalizace provedena poté, kdy nemocnice vykázala velkou ekonomickou ztrátu. V Třebíči už se podle hejtmana audit uskutečnil. Tato nemocnice také podle něj počtem zaměstnanců odpovídá současným požadavkům zdravotní pojišťovny. Na audity v nemocnicích teď vedení kraje dalo nemocnicím po 250.000 korunách.

Podle Běhounka teď zdravotní pojišťovna vypověděla nemocnicím smlouvy, nové mají být vyjednány během příštího roku. Kraj prý zatím neví, jaké úsporné kroky budou chtít pojišťovny podniknout. „Měli bychom být na to připraveni,“ řekl hejtman. Ředitelé nemocnic by podle něj měli mít přehled, která oddělení jim nefungují naplno.

Důležitou roli bude hrát i připravovaná vyhláška ministerstva zdravotnictví, která by měla říci, jaké jsou minimální požadavky pro jednotlivá pracoviště, včetně personálních. Podle hejtmana nyní platí tři normativy, které se rozcházejí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?