Nemocnice na Vysočině letos proinvestují 187 milionů korun

21. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pět krajských nemocnic na Vysočině má letos na investice k dispozici přes 187 milionů korun. Původní částku zastupitelé dodatečně navýšili o devět milionů korun, které včera radní rozdělili na konkrétní akce...


JIHLAVA - I tak podle nich peníze postačí jen na vyřešení havarijních situací, například koupi drahých součástek či splátky přístrojů.

Kraj letos dostal od státu na investice ve zdravotnictví 72 milionů, k nimž přidal dalších 30 milionů. Podle návrhu rozpočtu by se dotace od státu měla příští rok zdvojnásobit, což by mělo postačit na krytí potřebných investic ve všech nemocnicích, řekl hejtman František Dohnal.

Například jihlavské nemocnici zastupitelé k původním 42 milionům přidali další dva, což zařízení umožní obnovit mamografický screening. Koupí si přístroj nutný pro akreditaci, vysvětlil hejtman.

Nejvíce peněz letos dostala nemocnice v Třebíči, a to 56,6 milionu. Jsou určené na rekonstrukci stravovacího systému, který funguje na výjimku hygieniků. Normy tam nesplňuje ani gynekologicko-porodnický pavilon. Vedení nemocnice proto připravuje jeho rekonstrukci.

Téměř 27 milionů korun je zapotřebí na vybudování hygienického zázemí pro rodičky a doprovod, vytvoření operačního sálu se vzduchotechnikou či hygienických buněk u pokojů. Nemocnice proto žádá ministerstvo zdravotnictví o dotaci z rozpočtu na rok 2005, radní k ní dnes připojili kladné stanovisko, dodal hejtman.

Nemocnice kraje v pololetí dlužily po lhůtě splatnosti za investice z minulých let kolem 20 milionů korun. Nejvíce novoměstská, a to téměř 12 milionů, jihlavská 6,6 milionu a havlíčkobrodská přes milion. Tyto dluhy by měly splácet z nájmů.

Kraj navíc letos jihlavské, havlíčkobrodské a třebíčské půjčil 50 milionů korun na splátky starých závazků, které koncem minulého roku přesáhly 380 milionů korun.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?