Nemocnice na Vysočině mohou uspořit miliony korun

1. 2. 2012 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Úspory v řádech jednotek milionů korun by letos měly přinést nemocnicím v Jihlavě, Havlíčkově Brodě a Novém Městě na Moravě změny vyplývající z uskutečněných auditů. Prověrky naznačily i možnou úsporu personálu.


Podle hejtmana Jiřího Běhounka (za ČSSD) však zatím nelze říci, kolik lidí z nemocnic skutečně odejde. Podle něj bude záležet také na tom, jak dopadnou jednání s pojišťovnami o strukturálních změnách v nemocnicích.
„Stoprocentně však počet zaměstnanců neporoste,“ řekl hejtman novinářům.

Auditoři hodnotili situaci jen ve třech z pěti krajských nemocnic. Podle Běhounka to bylo proto, že v Pelhřimově byla restrukturalizace provedena poté, kdy nemocnice vykázala velkou ekonomickou ztrátu. V Třebíči už se podle hejtmana audit uskutečnil dříve. Sjednocen tam byl lůžkový fond a spojena některá oddělení, uvedl. Tato nemocnice také podle něj počtem zaměstnanců odpovídá současným požadavkům zdravotní pojišťovny.

Zdravotní pojišťovny podle Běhounka navrhují, aby se v nemocnicích na Vysočině 380 akutních lůžek změnilo na lůžka následné péče. Pět nemocnic v kraji má podle něj celkem 2800 akutních lůžek, která jsou využita z 71 procent. „Je třeba vidět, že v posledních letech se doba hospitalizace výrazně zkrátila. Pokud se například více rozšíří takzvaná jednodenní chirurgie, předpokládám, že se změnou 300 akutních lůžek se nemocnice budou schopny vyrovnat,“ řekl Běhounek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?