Nemocnice na Vysočině se budou muset specializovat, míní opozice

23. 7. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Sociálnědemokratické vedení Kraje Vysočina pokládá za úspěch, že i přes nedostatečný objem plateb ze zdravotního pojištění se podařilo zachovat plnou strukturu a rozsah poskytované lůžkové zdravotní péče ve všech pěti krajských nemocnicích.


Kraj je podle hejtmana Jiřího Běhounka (nestraník za ČSSD) připraven diskutovat o způsobech poskytování této péče. Podle představitele opozice a bývalého hejtmana Miloše Vystrčila (ODS) však nebude v budoucnu možné zajistit ve všech nemocnicích všechny služby, zařízení se budou muset specializovat.

Hospodaření všech pěti krajských nemocnic na Vysočině skončilo loni poprvé přebytkem. Podle Běhounka bylo klíčové snižování nákladů dosažené hlavně společným nákupem energií a dalších komodit. Kraj také nemocnicím před dvěma lety poskytl na snížení jejich závazků 140 milionů korun. Opozice zastává názor, že hospodaření skončilo přebytkem proto, že nemocnice zřejmě dostaly od zřizovatele víc peněz, než potřebovaly.

Za značného přispění evropských peněz kraj v uplynulém období dokončil rozsáhlé rekonstrukce ve čtyřech nemocnicích. Těsně před dokončením je i stavba pavilonu urgentní a intenzivní péče Nemocnice Jihlava. Nejvíc - téměř půl miliardy korun - stála rekonstrukce hlavní lůžkové budovy v pelhřimovské nemocnici. Finančně náročné byly také stavby interního pavilonu v novoměstské nemocnici a pavilonu pro matku a dítě v Třebíč.

„Výrazně menší objem peněz jsme získali z centrálně řízených operačních programů, například na zateplení některých nemocničních pavilonů či na vybavení krajského onkologického centra,“ uvedl hejtman. Podle představitele opozice kraj dokončil rekonstrukce nemocnic, které byly naplánovány už v minulém volebním období.

Zdravotnická záchranná služba měla na území Kraje Vysočina 16 výjezdových základen, letos už záchranáři vyjíždějí z 20 stanovišť. Zatímco ke konci roku 2008 měli podle statistik 30.649 výjezdů, na koci roku 2011 jich bylo 33.908.

Lidí v důchodovém věku na Vysočině v uplynulých čtyřech letech přibylo o více než jedno procento, počet domovů pro seniory se zvýšil o tři. Zatímco v roce 2008 zřizoval největší počet lůžek v domovech pro seniory Kraj Vysočina, letos už převážil počet lůžek jiných zřizovatelů - obcí, církví či právnických osob. Ve Ždírci na Jihlavsku vzniká pavilon s 60 lůžky pro seniory trpící různými formami demence. Měl by být hotov ještě letos. Pavilon pro lidi s Alzheimerovou chorobou se plánuje také u domova důchodců v Proseči u Pošné.

Na Vysočině neexistuje klasický takzvaný kamenný hospic pro péči o nevyléčitelně nemocné a umírající. Kraj však podporuje domácí hospicovou péči, letos na ni v rozpočtu uvolnil přes sedm milionů korun. Počet hospicových lůžek v nemocnicích se během čtyř let výrazně zvýšil z jednoho na 18. Patnáct lůžek je k dispozici v Jihlavě, dvě lůžka nabízí nemocnice v Novém Městě na Moravě, jedno je v Pelhřimově.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?