Nemocnice Náchod osloví klienty ZPMV kvůli termínu operací

1. 11. 2013 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Oblastní nemocnice Náchod, pod kterou spadá i rychnovská nemocnice, v nejbližších dnech osloví klienty Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra (ZPMV) kvůli přesunu termínu operací. Nemocnice, která původně kvůli úhradové vyhlášce odložila operace zhruba u dvou desítek klientů ZPMV a Oborové zdravotní pojišťovny (OZP), se ve středu dohodla s ZPMV na zajištění péče o její klienty.


S dalšími pojišťovnami nemocnice jedná, řekl ČTK mluvčí nemocnice Lukáš Holub.

„Zhruba desítku klientů ZPMV, u kterých jsme operace odložili, budeme kontaktovat a budeme se snažit se s nimi domluvit na novém termínu operací,“ řekl Holub. Šéf královéhradecké pobočky ZPMV Tomáš Jelínek po uzavření dohody uvedl, že operace se uskuteční buď v původním termínu, nebo v termínu, na kterém se nemocnice s pacienty dohodne. „Kdyby nemocnice informovala pojišťovnu dříve než média, tak by naši klienti nemuseli být vůbec znejistěni,“ uvedl Jelínek.

Podle Holuba se v pátek uskuteční jednání se zástupci České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP). Náchodská nemocnice minulý týden oznámila, že od 4. listopadu omezí péči i o její klienty. „Chceme celou situaci řešit a věříme v dohodu,“ řekla dnes ČTK mluvčí ČPZP Elenka Mazurová.

Jednání s náchodskou nemocnicí potvrdilo dnes ČTK i tiskové oddělení OZP. Pojišťovna ve svém prohlášení ubezpečuje své klienty, že zdravotní péče o ně je zajištěna, aby ji mohli bez potíží čerpat tak, jak ji potřebují. „Pokud by se nějaký náš klient skutečně s případem odmítnutí konkrétně setkal, nechť neprodleně kontaktuje pobočku OZP nebo lze využít naši Asistenční službu,“ uvedla pojišťovna v prohlášení.

Nemocnice svůj záměr odložil od 28. října operace klientů ZPMV a OZP oznámila minulý týden. Nemocnice uvedla, že omezení se nedotkne akutní péče, porodnic a novorozeneckých lůžek. Úhradovou vyhlášku kritizuje Krizový štáb nemocnic, odborů a pacientů, žádá novelu, aby ještě do konce roku šlo do nemocnic víc peněz. Ministerstvo to odmítlo, vyhlášku nelze podle něj už změnit. Letošní úhradovou vyhlášku označil ve středu Ústavní soud za protiústavní, nechal ji ale v platnosti do konce příštího roku, aby podle ní mohly pojišťovny ještě doúčtovat péči.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?