Nemocnice Náchod se bouří, budoucnost zařízení je prý nejistá

20. 6. 2014 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Zaměstnanci a lékaři nemocnice v Náchodě vystoupili s otevřenou kritikou postoje královéhradeckého hejtmanství k nemocnici. Hlavně jim vadí oddalování slibované miliardové rekonstrukce zdravotnického zařízení.


Ve vydaném prohlášení zaměstnanci uvedli, že kvůli neřešeným problémům může být ohrožen provoz nemocnice a její další existence. Podle náměstka pro léčebnou péči a primáře oddělení ARO Antonína Housy prohlášení podpořili téměř všichni zaměstnanci. Vedení kraje uvedlo, že rekonstrukci považuje za prioritu a chce ji uskutečnit co nejrychleji.

Náchodská nemocnice s 1000 zaměstnanci je největší oblastní nemocnicí Královéhradeckého kraje. Její spádová oblast je až 150.000 obyvatel a na svých odděleních nabízí 650 lůžek. Současný stav nemocnice, kromě dvou pavilonů, odpovídá době jejího vzniku téměř před 100 lety. Nevyhovující jsou budovy, operační sály i sítě. „Pět let se do nemocnice nic nekupovalo s tím, že bude nová nemocnice. Nemocnice je na hranici své životnosti, situace je katastrofální,“ řekl ČTK Housa.

Místo konkrétních návrhů na řešení problémů kraj podle stanoviska zaměstnanců dělá jen náhlé personální změny ve vedení nemocnice, které prý mohou vést k její další destabilizaci. „Vzhledem k nedostatečné komunikaci kraje, a v současné době i (zdravotnického) holdingu, si nemůžeme být jisti, zda zadáním pro nové vedení nemocnice má být její další rozvoj či útlum,“ uvedli zaměstnanci. Zneklidněni jsou i z nedávného rozhodnutí zdravotního výboru kraje, který nepodpořil dofinancování ztrátového provozu nemocnice z minulých let.

Podle radní pro zdravotnictví Jany Třešňákové (ČSSD) je zdravotní výbor poradním orgánem a konečné rozhodnutí bude na zastupitelích kraje. „Hledáme i další způsoby, jak snížit ztrátovost krajských nemocnic. V náchodské nemocnici by tomu měla dopomoci pětimilionová půjčka Zdravotnického holdingu na nákup nových přístrojů. Navíc je k dispozici ještě desetimilionová rezerva na havarijní stavy a stejně vysoká částka z evropských fondů,“ uvedla radní. S těmito penězi by se prý měl udržet provoz nemocnice v plném rozsahu a za kvalitních podmínek.

Podle úplně původních představ kraje měla přestavba nemocnice začít už v roce 2012 a vše mělo být hotové do poloviny příštího roku. Zásadní zdržení nastalo poté, co kraj loni v květnu zrušil přes rok trvající tendr na stavební firmu a vzdal se evropské dotace 400 milionů korun. Další zdržení nastalo letos, kdy kraj musel zrušit tendr na projektovou dokumentaci, protože uchazeči na prvním i druhém místě odmítli podepsat smlouvu.

Pokud by šla příprava projektové dokumentace i následný výběr stavební firmy hladce, mohla by vlastní přestavba nemocnice začít na konci roku 2015. Vše by se pak podle Třešňákové mělo stihnout postavit za dva a půl roku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?