Nemocnice Náchod se s OZP dohodla na zajištění péče o klienty

8. 11. 2013 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Oblastní nemocnice Náchod, pod kterou spadá například i rychnovská nemocnice, se dnes dohodla se zástupci Oborové zdravotní pojišťovny zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví (OZP) na zajištění péče o její klienty.


ČTK o tom informoval mluvčí náchodské nemocnice Lukáš Holub. Náchodská nemocnice na konci října oznámila, že kvůli úhradové vyhlášce omezí péči o klienty tří zdravotních pojišťoven. OZP byla poslední z nich, se kterou se nemocnice dohodla.

„Na dnešním jednání bylo dohodnuté řešení, které umožní zabezpečení péče pro pojištěnce této pojišťovny v plném rozsahu,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí. Podle něj nemocnice v nejbližší době kontaktuje klienty OZP, u kterých kvůli úhradové vyhlášce přeložila plánované operace na příští rok. Mluvčí OZP Mario Böhme dnes ČTK řekl, že pojišťovna dohodu vítá. „Jsme rádi, že péče o klienty bude bez problémů zajištěná,“ řekl mluvčí.

Nemocnice, která původně odložila u zhruba dvou desítek klientů Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra (ZPMV) a OZP operace na příští rok, se už minulý týden dohodla na zajištění péče se ZPMV a také s Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnou (ČPZP). Pro její klienty nemocnice původně plánovala péči omezit od 4. listopadu.

Úhradovou vyhlášku kritizuje Krizový štáb nemocnic, odborů a pacientů, žádá novelu, aby ještě do konce roku šlo do nemocnic víc peněz. Ministerstvo to odmítlo, vyhlášku nelze podle něj už změnit. Letošní úhradovou vyhlášku označil nedávno Ústavní soud za protiústavní, nechal ji ale v platnosti do konce příštího roku, aby podle ní mohly pojišťovny ještě doúčtovat péči.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?