Nemocnice nemají na platy

26. 2. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Zatím nikdo o ceně bodu nemluvil. To je to nejdůležitější. A přitom rostou nejen platy, vyšší jsou i ceny léků, energií, vodného a stočného," řekl Vytlačil...


Ředitelé se shodují na tom, že nemohou potřebné peníze najít, ani kdyby chtěli.

„Již minulý rok jsme se dostali do podobné situace. Museli jsme šetřit. Milióny se již prostě ušetřit nemohou. Z čeho. Vždyť na osobní náklady, tedy platy a odvody za zaměstnance dáváme 54 procent všech nákladů. Na čem mám šetřit. Na lécích a pacientech? To nepřichází v úvahu. Takže nebudeme investovat, opravovat,“ uvedl Pelíšek.

Podle Vytlačila současná situace může pro pacienty přinést používání levných materiálů a léků. Ale také bouře mezi lékaři.

„Abychom mohli zvednout tarifní platy, budeme muset sáhnout na jiné složky mzdy, především na osobní hodnocení. Takže se zdravotníkům zvedne tarifní složka platu, ale sníží se jiné. Jak mám pak za této situace motivovat dobré zaměstnance k dobrým výkonům. Ty budou klesat, protože dostanou stejně, ať se budou snažit, nebo ne,“ řekl. Upozornil, že když sebere osobní hodnocení lékařům, tak zvýšení jejich platu bude jen minimální.

„Hlavně kvalitní lékaři pak mohou odejít do privátní sféry, protože tam jsou příjmy daleko vyšší,“ uvedl Vytlačil.

Ústecký kraj, 26.2.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?