Nemocnice nezdražují. Zatím

4. 1. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Nyní se zvýšil pouze poplatek za pobyt v nemocnici, zdražení ale asi přijde na jaře. Vedení nemocnic to ještě jen zvažují.


Stokoruna místo dosavadních 60 korun za den pobytu v nemocnici. To je jediné zvýšení ceny, které nemocné od ledna čeká. Alespoň zatím nemocnice totiž žádné další zvyšování v nejbližších měsících v plánu nemají. I při platbách za recept čeká nemocné spíše úleva. Platit se již nebude za položku, ale za recept. Na tom mohou být napsány dva požadavky na léky – i tak ale člověk zaplatí v lékárně 30 korun, a ne 60 tak jako doposud.

V příštích měsících budou mít klid i pacienti v nemocnicích. „Až do jara se určitě nic zdražovat nebude, žádné poplatky navíc nepřipravujeme,“ řekla mluvčí havířovské nemocnice Jana Zlattnerová.
Nevyloučila, že by ke zdražení mohlo dojít v dubnu. „Chystáme nějaké změny. Více ale zatím nemohu říci,“ řekla Zlattnerová.

Momentálně se v této nemocnici mohou radovat alespoň otcové, kteří již nově nemusí platit za přítomnost u narození svého dítěte.

Ceny za pobyt zůstaly po Novém roce nezměněny v bohumínské i českotěšínské nemocnici. Velmi podobná situace jako v Havířově panuje i v soukromé Karvinské hornické nemocnici. „Od Nového roku zdražování nechystáme. Ale když jsme se dívali na úhradovou vyhlášku ve zdravotnictví,tak myslím, že k nějakým zdražením v průběhu roku přistoupíme. Budeme to řešit v nejbližších měsících,“ uvedl ředitel instituce Ivan Stejskal.

O zdražování v průběhu tohoto roku se zatím vede debata v krajské nemocnici v Karviné­Ráji a Orlové.
„Jednou z malých změn jsou poplatky za nadstandardní péči na očním oddělení. Hovoří se ale o chirurgii a příplatcích za odlehčenou sádru. Zvažujeme, že právě tuto možnost výběru sádry na zlomeniny zavedeme na naší chirurgii. S tím, že běžná sádra by byla hrazena z pojištění, za odlehčenou by lidé připláceli, pokud by měli zájem,“ popsala Fleischerová.

Rozhodnutí padne v nejbližších měsících.

Obecně se všechny nemocnice se ale snaží nabídnout lepší podmínky v rámci zdražení na stokorunu za den pobytu. „Zdražení na stokorunu za den pobytu plánujeme, protože je to dáno legislativou. Protože lidé více zaplatí, zvýšili jsme rozpočet na jídlo. Z dosavadních 54 korun se částka na jídlo zvýší na 60 korun, takže pacienti v obou nemocnicích budou mít pestřejší výběr jídel,“ popsala Radmila Fleischerová, mluvčí nemocnic v Karviné a Orlové.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?