Nemocnice Nymburk a Městec Králové se do roka chtějí spojit

20. 11. 2012 7:59
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v Nymburku a Městci Králové chtějí do roka vytvořit společnou organizaci. Jedna nemocnice s dvěma pracovišti má zefektivnit provoz a poskytovat komplexní péči v regionu. Od zdravotních pojišťoven budou požadovat dlouhodobou smlouvu.


ČTK to potvrdili zástupci obou městských zařízení.

Nemocnice Nymburk se začátkem listopadu dohodla se zástupci Svazu zdravotních pojišťoven ČR a Všeobecné zdravotní pojišťovny na uzavření rámcové smlouvy na pět let. Její součástí je i záměr na spojení s Městskou nemocnicí Městec Králové, vzdálené 23 kilometrů. První jednání týmů nemocnic se konalo ve čtvrtek, sdělila dnes mluvčí nymburské radnice Markéta Tomčíková.

„Našimi prioritami bude především zachování rozsahu a dostupnosti poskytované zdravotní péče v celém regionu a zachování současného stavu zaměstnanosti v obou zdravotnických zařízeních,“ řekla ředitelka Nemocnice Nymburk Alice Opočenská. Deficit 1,8 milionu korun, který vyplynul z hospodaření nemocnice, má podle starosty Miloše Petery (ČSSD) převzít město. Že by se nemocnice o sebe dokázala plně postarat, není reálné, uvedl už před časem.

Podle ředitele královéměstecké nemocnice Otakara Mareše by spojením vzniklo jedno silné zařízení se dvěma pracovišti, společným lůžkovým fondem, společnou ambulancí, dopravou, laboratoří i ekonomikou, které zajistí rentabilitu. „Jde o to, jak do toho vstoupit, protože my jsme akciovka, Nymburk je s.r.o. Řešíme právní otázku, abychom byli pro pojišťovny čitelní,“ řekl. Obě nemocnice mají dohromady téměř 80 lůžek akutní péče, což je podle něj pro pojišťovny „červený hadr“. „Chtějí, aby se (počet lůžek) snížil, my s tím problém nemáme. Chceme, aby chirurgie zůstala zachována u nás i v Nymburku,“ uvedl. Po snížení lůžek na chirurgiích už další tlak od pojišťoven nečeká.

V půli příštího roku hodlají obě nemocnice nabídnout pojišťovnám jasnou variantu a žádat o delší než pětiletou smlouvu. Projekt má být hotov do roka i proto, že královéměstecká nemocnice má s pojišťovnami uzavřenu smlouvu pouze vnitřní a roční.

Nemocnice v Městci je podle Mareše už deset let finančně soběstačná. Příjmy tvoří z 90 procent platby ze zdravotního pojištění pacientů. Má 202 lůžek, z toho 24 jich je akutních. Nymburk má těchto lůžek přibližně 50.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?