Nemocnice otevřela rodinný pokoj

30. 9. 2010 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Českolipská nemocnice vybudovala a včera slavnostně otevřela na oddělení LDN tzv. rodinný pokoj. Jedná se o potřebné zázemí paliativní péče, ve kterém budou moci těžce nemocní pacienti strávit poslední hodiny s rodinnými příslušníky a svými blízkými.


Stěžejní je vytvoření domácího prostředí a kontrola bolesti včetně dalších psychologických potíží pacientů, kterým již nepomáhá léčebná péče.

Rodinný pokoj byl zřízen ve 4. patře monobloku nemocnice, ta ho vybudovala ve spolupráci s krajem, který financoval úpravu a vybavení v celkové výši 200 000 korun. Rodinný pokoj bude Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa provozovat ve spolupráci s obecně prospěšnou společností Hospicová péče svaté Zdislavy.

„Pokoj je určen pacientům v terminálním stavu a jejich blízkým, kteří nemají možnost postarat se o umírajícího doma, ale zároveň s ním chtějí být v jeho posledních chvílích života. Chtějí, aby jejich blízký zemřel důstojně, neosamocen a usmířeně,“ vysvětlil důvody pro vybudování rodinného pokoje ředitel českolipské nemocnice Petr Chmátal.

Člen rodiny má v pokoji možnost bydlet s nemocným. Po úmrtí pacienta je postaráno o důstojné zaopatření jeho těla, je zde prostor pro bezprostřední rozloučení se zemřelým a možnost následného odvozu zemřelého pohřební službou přímo z rodinného pokoje.
Místnost disponuje zázemím pro doprovázejícího, kde nechybí pečova
telské lůžko, vybavená kuchyňka, lednice, mikrovlnná trouba, přenosný telefon, televize a rádio s CD přehrávačem, polohovací pomůcky či pulsní oxymetr. Samozřejmostí je WC a sprcha. Pacient za den pobytu na tomto pokoji zaplatí pouze regulační poplatek 60 korun.

Doprovod platí za ubytování denně 150 korun, za stravu, pokud si ji objedná, pak 107 korun. Podobný pokoj funguje v liberecké nemocnici, minulý týden uvedli do provozu další v nemocnici v Semilech. Rodinné pokoje jsou alternativou hospice, který v Libereckém kraji stále chybí.

„Tyto rodinné pokoje nás v žádném případě nezbavují odpovědnosti za vybudování hospice, ale předpokládáme, že budou fungovat i po postavení kamenného hospice,“ uvedl radní Libereckého kraje pověřený vedením resortu sociálních věcí a menšin Pavel Petráček (ČSSD).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?