Nemocnice Pardubického kraje čelí žalobě o odškodnění

29. 10. 2015 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Odvolací soud v Pardubicích se zabývá žalobou na společnost Nemocnice Pardubického kraje kvůli úmrtí pacientky na rakovinné onemocnění tlustého střeva a vaječníků v roce 2009. Pozůstalí se dožadují odškodnění 480.000 korun, podle jejich názoru lékař Orlickoústecké nemocnice stanovil nesprávnou diagnózu a následnou léčbu. Okresní soud žalobu v březnu zamítl.


Před soudem vypovídal zástupce Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví Jan Boháč, který zpracovával znalecký posudek k případu. Lékař z Orlickoústecké nemocnice podle něj udělal u pacientky postupně dvě kolonoskopická vyšetření, v odebraných vzorcích tkáně se však nádor tlustého střeva neprokázal. Přitom však postupně rostly hodnoty pomocných indikátorů, takzvaných markerů, které ukazovaly na zhoubné onemocnění. Počítačová tomografie břicha ale nic takového nepotvrdila.

Podle Boháče bylo zřejmě namístě nechat udělat cílené gynekologické vyšetření. Zároveň však lékař postupoval podle pravidel a v té době dostupných možností medicíny.

Žalobci se rovněž snaží dokázat, že při správné a včasné léčbě se mohla žena vyléčit či alespoň žít déle. To připustil i Boháč, i když jen v obecné rovině. Jednání dnes bylo odročeno na 8. prosince.

Nemocnice Pardubického kraje nedávno prohrála spor se ženou, které lékaři při nepovedené operaci levé ruky v chrudimské nemocnici v roce 2008 poškodili zdraví. Pacientce po zákroku ruka kvůli přerušení nervu ochrnula. Okresní soud v Pardubicích v září nařídil nemocnici zaplatit ženě přes dva miliony korun.

Další pacientka se po společnosti Nemocnice Pardubického kraje domáhala náhrady za škodu na zdraví, která jí byla způsobena při gynekologické operaci v roce 2010. Po ní jí zčásti znecitlivěla a byla oslabena levá noha a je invalidní. Ústavní znalecká komise uvedla, že operační i pooperační postup byl standardní, technicky však mohl při výkonu nastat traumatický útlak nervu, neboť při operaci se běžně používá břišní rozvěrač. Postup nebyl shledán jako chybný, pochybení lékaře ani zdravotnického zařízení se nepotvrdilo. Odvolací soud ženě v září přiřkl zhruba 1,2 milionu korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?