Nemocnice Pardubického kraje chtějí časem sjednotit mzdy lékařů

9. 7. 2015 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Mzdové předpisy pro lékaře v jednotlivých nemocnicích Pardubického kraje by se měly do konce roku 2017 sjednotit. Pět zdravotnických zařízení se od letošního roku začlenilo do jedné akciové společnosti Nemocnice Pardubického kraje. Zatím se ale tabulkové platy v nemocnicích liší podle místa pracoviště, řekl ČTK generální ředitel spojených nemocnic Tomáš Gottvald.


„Dohodli, jsme se že během dvou a půl roku se základní tarifní mzdy sjednotí, budeme mít totožný systém odměňování. Dovedu si k tomu představit například modifikační složky dané výkonností jednotlivých nemocnic a jejich ekonomickými výsledky,“ uvedl Gottvald.

Za první pololetí loňského roku si lékaři v Pardubické krajské nemocnici vydělávali v průměru 61.472 korun hrubého včetně služeb a přesčasů, z toho 46.354 korun tvořila tarifní mzda před zdaněním. Údaje z ostatních zařízení nejsou k dispozici. Podle Gottvalda se mzdy v jednotlivých nemocnicích zásadně neliší, sbližují je odměny a příplatky, které má každá nemocnice jiné.

Někteří lékaři by měli být i v budoucnu nadstandardně odměňováni. Podle Gottvalda by se do pohyblivé složky jejich příjmů měly promítat měřitelné ukazatele, například počty pacientů ošetřených na pohotovosti a počty operací, stejně jako působení na specializovaném pracovišti.

„Myslím, že v této chvíli jsme schopni i mzdově konkurovat Fakultní nemocnici v Hradci Králové, specialisty umíme zaplatit díky menší svázanosti mzdovými předpisy možná snáze a můžeme nabídnout smluvní mzdy,“ řekl Gottvald. Přesto se podle něj bude postupně nedostatek expertů a dalších zdravotnických pracovníků spíše prohlubovat.

Od 1. ledna se zvýšily mzdy lékařů v nemocnicích Pardubického kraje o tři procenta, o pět procent vzrostly u nelékařských zdravotnických pracovníků a ostatních skupin. Navýšení, které představuje ročně celkově několik desítek milionů korun, měla pokrýt nová úhradová vyhláška, ale na slibovaných pět procent pro lékaře to nestačilo. Vedení nemocnic chce o dorovnání jejich tarifních platů znovu jednat, zatím však nemá k dispozici pololetní hospodářské výsledky ani vyúčtování zdravotních pojišťoven za loňský rok. „Na druhou stranu došlo k výrazně většímu navýšení sazeb za přesčasovou práci, kde benefit je dominantně na straně lékařů, jak si to vyjednali v kolektivní smlouvě,“ uvedl Gottvald.

Společnost Nemocnice Pardubického kraje se s obratem více než 1,8 miliardy korun a se zhruba 4500 zaměstnanci řadí mezi desítku největších nemocnic v zemi. Počet lůžek na konci loňského roku činil 2204, základní kapitál se letos zvýšil o 130 milionů na 439,208.000 korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?