Nemocnice Pardubického kraje hospodaří s velmi odlišnými výsledky

15. 6. 2016 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Spojené nemocnice Pardubického kraje loni skončily se ziskem 400.000 korun, mezi jednotlivými zařízeními jsou však diametrální rozdíly. Svitavská nemocnice vytvořila účetní ztrátu 46,4 milionu korun, Orlickoústecká nemocnice naopak dosáhla zisku 63,5 milionu korun, zjistila ČTK z výroční zprávy společnosti Nemocnice Pardubického kraje.


Letos by výsledky měly být vyrovnanější, uvedl člen dozorčí rady společnosti a vedoucí odboru zdravotnictví krajského úřadu Miroslav Gregor.

„Ve Svitavské nemocnici se měnila metodika odepisování, která ji zatížila několika desítkami milionů mimořádných odpisů,“ řekl ČTK Gregor. Orlickoústecká nemocnice má podle něj dobře nastavenou strukturu výkonů a úhrad od zdravotních pojišťoven. V zisku byla i v roce 2014, v druhém pololetí vydělala téměř 22 milionů korun.

Pardubická nemocnice zakončila rok 2015 se ztrátou zhruba devíti milionů korun a Chrudimská prodělala 9,3 milionu korun. Se ziskem 1,6 milionu korun skončila Litomyšlská nemocnice.

V hospodaření nemocnic se někdy projevují i jiné mimořádné vlivy. Například v roce 2014 skončily v zisku 37,5 milionu korun díky mimořádným doplatkům od zdravotních pojišťoven.

Loňský kladný výsledek nemocnice udržely i zásluhou každoroční subvence od kraje. Nemocnice se zatím neobejdou bez takzvaných vyrovnávacích plateb, kterými jim hejtmanství odpouští nájemné z budov a pojištění a přispívá na činnost protialkoholní záchytné stanice nebo pohotovosti, které zdravotní pojišťovny nehradí. V předchozích třech letech dosahovaly celkové vyrovnávací platby včetně mimořádných příspěvků 100 až 150 milionů korun, v letech 2011 a 2012 přesáhly 200 milionů korun. Letos kraj počítá s vyrovnávací platbou 107 milionů korun, mimořádné příspěvky by se nemocnicím stejně jako loni neměly vyplácet.

Společnost Nemocnice Pardubického kraje měla na konci loňské roku 4595 zaměstnanců, což z ní činí největšího zaměstnavatele v regionu. Roční obrat dosáhl 3,784 miliardy korun. Společnost vznikla 1. ledna 2015 fúzí Pardubické krajské nemocnice a nemocnic v Chrudimi, Svitavách, Litomyšli a Ústí nad Orlicí. Spojení má zajistit jejich lepší řízení a hospodaření a odstranit hrozbu insolvence. Kraj rovněž zvýšil základní kapitál nemocnic o 250 milionů korun. Podle hejtmanství nemocnice nyní nemají žádné pohledávky po splatnosti.

Letos by spojené nemocnice měly skončit se ztrátou 9,5 milionu korun, z velké části se na ní bude podílet zvýšení platů zdravotnickému personálu o pět procent.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?