Nemocnice Pardubického kraje mohou získat až 470 milionů dotací

25. 3. 2019 8:38
přidejte názor
Autor: Redakce
Společnost Nemocnice Pardubického kraje má velkou šanci získat dotace až 470 milionů korun z Integrovaného regionálního operačního programu. V minulosti se svými 11 přihlášenými projekty neuspěla a skončila "pod čarou", i když podmínky splnila. Nedávno ale ministerstvo pro místní rozvoj částku na dotace navýšilo. Krajské nemocnice by je využily hlavně na moderní přístrojové vybavení, řekla mluvčí společnosti Kateřina Semrádová.


"Peníze tam jsou alokované a měli bychom je dostat, pokud o ně požádáme. Musíme ale zrevidovat původní projekty, protože jsou tři roky staré," uvedla Semrádová. Ministerstvo již zaslalo nemocnici 11 dopisů, v nichž jí peníze požadované před třemi lety nabízí k využití.

Na aktualizaci projektů má společnost 30 pracovních dní. Některé přístroje si musela pořídit z vlastních zdrojů a zjišťuje, zda by nemohla zpětně žádat o jejich proplacení. U jiných projektů se změnily podmínky.

"Půjde-li vše bez komplikací, mohli bychom čekat první vybavení pořízené z této výzvy již koncem letošního roku," uvedl Tomáš Gottvald, generální ředitel a předseda představenstva společnosti. Nemocnice se bude muset na financování projektů spolupodílet 15 procenty. Nyní zjišťuje, zda jí to finanční situace dovolí, a to letos nebo v příštím roce.

Výzva Zvýšení kvality návazné péče má za cíl zlepšit podmínky na pracovištích, která nepatří mezi superspecializovaná centra. V Pardubickém kraji by se z dotaci převážně nakoupilo přístrojová vybavení do všech pěti nemocnic. Na seznamu přístrojů k pořízení jsou například nové ultrazvuky, rentgenové přístroje, magnetická rezonance, počítačový tomograf, vybavení pro laparoskopii či endoskopii i modernizace lůžek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?