Nemocnice Pardubického kraje vloni vytvořily zisk 400.000 korun

5. 4. 2016 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Společnost Nemocnice Pardubického kraje, která sdružuje pět nemocnic akutní péče, skončila loni se ziskem 400.000 korun. ČTK o tom informovala Zuzana Nováková z oddělení komunikace a vnějších vztahů hejtmanství.


Zatím neauditované výsledky projednali radní kraje a považují je za velký úspěch. Kladný výsledek nemocnice udržely i zásluhou každoroční subvence od kraje.

„Už druhý rok se podařilo udržet nemocnice při čtyřmiliardovém obratu celkově v kladných číslech. To bylo v minulých letech naprosto nedosažitelným cílem,“ uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj).

Původně schválenou ztrátu 20 milionů korun se podle něj podařilo eliminovat. V mírném zisku hospodaření skončilo navzdory tomu, že v loňském roce nadstandardně vzrostly osobní náklady o 145 milionů korun kvůli zvýšení mezd o pět procent.

V roce 2014 spojené nemocnice Pardubického kraje vykázaly celkový zisk 37,5 milionu korun. Do „černých čísel“ je dostaly hlavně mimořádné doplatky od zdravotních pojišťoven a subvence vlastníka.

Hospodaření nemocnic se zatím stále neobejde bez takzvaných vyrovnávacích plateb, kterými jim kraj odpouští nájemné z budov a pojištění a přispívá na činnost protialkoholní záchytné stanice nebo pohotovosti, které zdravotní pojišťovny nehradí. Tyto platby vloni dosáhly přes 100 milionů korun.

Pozitivní jsou i další ukazatele hospodaření nemocnic. Podle hejtmanství společnost téměř nemá pohledávky po splatnosti a má dostatek hotovosti na účtu k hrazení svých závazků. Bez problému například zvládla velké investice do nových přístrojů za 272 milionů korun. Musela je nejprve zaplatit dodavatelům a teprve potom obdržela dotaci z Regionálního operačního programu Severovýchod.

Společnost Nemocnice Pardubického kraje má více než 4000 zaměstnanců, což z ní činí největšího zaměstnavatele v regionu. Roční obrat dosáhl 3,784 miliardy korun. Vznikla 1. ledna 2015 fúzí Pardubické krajské nemocnice a nemocnic v Chrudimi, Svitavách, Litomyšli a Ústí nad Orlicí. Spojení má zajistit jejich lepší řízení a hospodaření a odstranit hrozbu insolvence. Kraj rovněž zvýšil základní kapitál nemocnic o 250 milionů korun. V budoucnu by se měly některé odbornosti soustředit jen na určitá pracoviště, kam budou směřovat i investice do nových přístrojů a technologií. V původních zařízeních časem zůstane v těchto oborech jen ambulantní péče.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?