Nemocnice Plzeňského kraje chtějí příští roky od pojišťoven více

27. 2. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice Plzeňského kraje, které se propadají do stále větší ztráty, chtějí na další roky od zdravotních pojišťoven o deset až 15 procent více za úhrady zdravotní péče. Tím by se dostaly na průměrné republikové platby. Jednání o smlouvách s pojišťovnami na roky 2013 a dále se stále vedou. Šest zdravotnických zařízení navíc ani nemá jasno, kolik peněz dostane v letošním roce. ČTK to řekl ředitel krajského Zdravotnického holdingu Jiří Fojtík.


„Zatím nelze určit, kolik dostaneme, protože jsme obdrželi v těchto dnech pouze menší část úhradových dodatků a stále nevíme, za co budeme letos dělat. Z prvních vyhodnocení zatím vyplynulo, že nárůsty plateb jsou žádné nebo minimální. U velké části pojišťoven je dosud ani neumíme určit, protože jsme dosud neobdrželi návrhy úhradových dodatků,“ dodal. Standardní zatím je, že do konce roku nemocnice ani neví, za kolik dělá a většinou se platby řeší s velkým zpožděním.

Plzeňský kraj už zhruba rok jedná o nových smlouvách o úhradách lékařské péče na roky 2013 a dále. „Staré platí do konce letošního roku a abychom se nedostali do žádné tíživé situace, tak vidím, že bychom měli mít jasno do září, ale lépe by bylo dohodnout se do pololetí,“ uvedl hejtman Milan Chovanec (ČSSD). U pojišťoven je ale podle něj problém, že jejich krajské pobočky nemohou tyto smlouvy uzavírat.

„Základem, o co se snažíme, je zajistit zvýšené platby od pojišťoven,“ uvedl Fojtík. Podle něj se dá stanovit meziroční navýšení přesně. Má totiž platit pravidlo, že meziroční navýšení výnosů ze zdravotního pojištění by mělo pokrýt navýšení nejvýznamnějších nákladových skupin, což jsou hlavně mzdy, materiál a služby; určitě by se tam tedy mělo promítnout zvýšení DPH a mezd vyplývajícího z memoranda s lékařskými odbory. Podle hejtmana Chovance zatím peníze na zvýšení mezd, které měly nemocnice dle dohody dostat, nepřišly. Premiér Petr Nečas (ODS) slíbil ve čtvrtek šéfům odborů analýzy, zda úhradová vyhláška umožní růst platů v nemocnicích. Pokud se potvrdí výtky odborů, krajů a menších nemocnic, nebrání se premiér změně vyhlášky. Peníze by pak mířily přímo do platů.

„Ideální nárůst plateb nemocnicím pro příští rok by měl být v tuto chvíli více než deset až 15 procent, abychom se historicky dostali na úhrady, které jsou z obvyklé a průměrné v republice. Platby u nás jsou nižší o desítky milionů, spíše kolem stovky milionů Kč,“ dodal Fojtík.

Loňská ztráta šesti nemocnic Plzeňského kraje zatím není přesně spočítaná. Měla by se pohybovat okolo 150 milionů korun, v roce 2010 činila 116 milionů Kč. Přes 70 procent nákladů nemocnic tvoří mzdové náklady, s nimiž se podle hejtmana příliš hýbat nedá.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?