Nemocnice pod správou jihu Moravy skončily loni ztrátou 29 mil.Kč

14. 2. 2012 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Osm nemocnic pod správou Jihomoravského kraje loni skončilo ve ztrátě 29 milionů korun. Výsledek hejtman Michal Hašek (ČSSD) označil za dobrý vzhledem k tomu, že ještě v pololetí odhady počítaly se stomilionovou roční ztrátou.


Nejhůř podle něj loni hospodařila Nemocnice Břeclav. Důvody nyní budou s nemocničními manažery řešit úředníci z krajského ekonomického odboru a zdravotnického odboru, řekl dnes Hašek novinářům.

Podle Haška skončila jen samotná břeclavská nemocnice ztrátou 34 milionů korun. Ředitelka to vysvětlovala prý i tím, že v roce 2010 poskytla údajně Všeobecná zdravotní pojišťovna nemocnici špatně vypočítané zálohy. Břeclavská nemocnice kvůli tomu podle hejtmana v loňském účetnictví musela vytvořit takzvanou dohadnou položku ve výši 20 milionů korun.

„Kdybychom si odmysleli těch 20 milionů korun, všechny nemocnice by hospodařily s minus devíti miliony korun, to považuji za malý zázrak,“ řekl. I minusových 29 milionů korun však podle něj představuje méně než procento obratu. Krajské nemocnice ročně hospodaří s 3,9 miliardy korun.

Nemocnicím se podle Haška zároveň v posledních letech daří snižovat kumulovanou ztrátu. Zatímco v roce 2008 činila 189 milionů korun, loni 135 milionů korun.

Ztrátu nemocnic kraj nedorovnává, zdůraznil hejtman. Podle něj se jedná o účetní záležitost. Čísla však svědčí o ekonomické kondici zařízení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?