Nemocnice: Poločas rozpadu?

8. 9. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Sokolovskou nemocnici chtějí krajští radní od 1. ledna pronajmout firmě Nemos Plus a Sokolovské uhelné. O záměru už jednají.


Po pěti letech od fúze tří nemocnic - v Karlových Varech, Sokolově a Chebu - do jedné akciové společnosti pod názvem Karlovarská krajská nemocnice (KKN) čeká zdravotnictví v kraji další salto a velmi rušný podzim.

Sokolovskou nemocnici hodlají krajští radní od 1. ledna příštího roku pronajmout soukromé ostrovské nemocnici, společnosti Nemos Plus, a Sokolovské uhelné. Zatímco kraj stále hovoří pouze o záměru, Zuzana Fialová, lékařská náměstkyně sokolovské nemocnice, je v interním dokumentu, který má redakce Deníku k dispozici, konkrétnější.

„S opatrnou, leč velkou radostí si vám dovoluji sdělit, že náš zřizovatel, Karlovarský kraj, rozhodl o vyčlenění nemocnice Sokolov z KKN, a to v termínu od 1. ledna 2011. Návrh bude 20. září schvalovat Rada Karlovarského kraje. Již probíhají různá jednání, bude se rozdělovat majetek a vše potřebné k odtržení. Konkrétní znění smlouvy se teprve připravuje,“ píše Fialová lékařům.

V dopise je také upozorňuje na to, že ona bojovala o větší samostatnost sokolovské nemocnice od svého nástupu do funkce náměstka. „Pevně věřím, že tento chystaný krok bude pro naše zařízení přínosem a konečně se dostaneme ze současného srabu,“ mimo jiné vysvětluje v dopise.

Na přímý dotaz už byla náměstkyně zdrženlivější. „Informace my nepodáváme a bude to teprve schvalovat krajské zastupitelstvo. Proti pronájmu bych ale nic nenamítala. Doufáme, že bychom na tom byli lépe. Především v dlouhodobé perspektivě a rozvoji nemocnice,“ uvedla Fialová.

Firma Nemos Plus se na dotaz, zda souhlasí s pronájmem sokolovské nemocnice, omezila pouze na stručné vyjádření. „Naše společnost je v přístupu k možnému řešení problematiky zdravotnictví v kraji konzistentní a její nabídka je neměnná. Jednání se zastupiteli kraje nadále probíhají a nejsou ukončena. Více informací lze očekávat po jednání zastupitelstva kraje 16. září,“ tlumočila stanovisko vedení Nemocnice Ostrov mluvčí Andrea Zvolánková. S pronájmem sokolovské nemocnice souhlasí také starosta Karel Jakobec (ODS).

„Zatím nemám žádné informace, ale principiálně mi to nevadí. Silný investor a strategický partner by nemocnici zvelebil. Přesto stále preferuji výstavbu nové nemocnice na zelené louce,“ sdělil. Podle vyjádření Václava Larvy, krajského radního pro zdravotnictví (ČSSD), se Karlovarský kraj k pronájmu sokolovské nemocnice prozatím nerozhodl.

„Jedná se jen o návrh, o záměr, s nímž chceme v první řadě seznámit krajské zastupitele a poté uspořádat tiskovou konferenci, abychom prostřednictvím médií informovali také obyvatele Karlovarského kraje,“ zdůraznil radní Larva. Podle něj je proto velmi předčasné mluvit o přesné podobě nájemní smlouvy.

„Představy máme ty nejlepší a zdůrazňuji, že naším zájmem v uvažovaném návrhu není snaha o zisk z pronájmu, ale nejlepší zdravotní péče pro naše občany a ekonomická rovnováha nemocnice.

Karlovarský kraj by si také pochopitelně zajistil jasně definovaný dohled nad fungováním nemocnice,“ dodal radní.

Karlovarská krajská nemocnice za loňský rok vykázala ztrátu přes padesát milionů korun. A to i přesto, že Karlovarský kraj jí pomohl třicetimilionovou dotací. V dluzích se tři sfúzované nemocnice potácejí už od transformace do jedné společnosti v roce 2006, kdy ji bezprecedentně zadlužila Česká zdravotní.

Ta v roce 2005 vyhrála výběrové řízení na manažerské řízení nemocnice a nyní své hospodaření obhajuje před soudem. Krizovým manažerem tohoto krajského zdravotnického zařízení je nyní ředitel Zdeněk Horák.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?