Nemocnice Přerov za 80 milionů opravila pavilon radiodiagnostiky

21. 1. 2016 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Výrazně rychlejší zhotovení rentgenových snímků i jejich lepší studium a snazší archivaci umožní zrekonstruovaný pavilon radiodiagnostiky, který byl otevřen v Nemocnici Přerov. Jeho oprava stála téměř 80 milionů korun.


Polovinu nákladů pokryla dotace Evropské unie a zbývající část zaplatil Olomoucký kraj z peněz, které za pronájem krajských nemocnic platí Středomoravská nemocniční.

Předseda představenstva Středomoravské nemocniční Tomáš Uvízl při slavnostním otevření řekl, že oddělení radiodiagnostiky, které denně vyšetří v průměru 150 pacientů, bylo v přerovské nemocnici zprovozněno zhruba před 50 lety a jeho přístrojové vybavení bylo zastaralé. „Díky digitalizaci jsme se posunuli o 20 let dopředu,“ uvedl.

Zatímco dosud pacienti museli dlouho čekat na to, až laboranti z filmové kazety převedou rentgenové snímky na klasickou fólii, nové přístroje digitální snímky zhotoví za několik vteřin a hned poté si je můžou lékaři prohlížet na obrazovkách svých počítačů. Digitální snímky ani po dlouhých letech archivace neztratí na kvalitě.

„Další výhodou je možnost následné úpravy snímku bez nutnosti opakované expozice. Tím se sníží výsledná dávka rentgenového záření pro pacienta,“ uvedla primářka radiodiagnostického oddělení Romana Tarnoczy, podle níž jsou digitální snímky mnohem kvalitnější. „Díky digitalizaci lze snímky například zvětšit, prohlédnout si podrobně oblast zájmu či zlepšit kontrast snímku,“ dodala.

Zmodernizovány byly tři RTG vyšetřovny, které jsou vybaveny přístroji v celkové hodnotě 20 milionů korun. Jedna vyšetřovna je zaměřena na pacienty, kteří mají potíže například se zažívacím ústrojím. „Novinkou je spojovací koridor, díky kterému se lidé 'suchou nohou' dostanou od pavilonu operačních oborů přes chirurgickou ambulanci a budovu radiodiagnostiky a hematologie až do pavilonu interních oborů,“ řekl Uvízl.

Nemocnice Přerov v posledních letech s pomocí hejtmanství a evropských dotací investovala více než 200 milionů korun. V roce 2011 zrekonstruovala ambulantní trakt v pavilonu chirurgických oborů a otevřela novou jednotku dlouhodobé intenzivní péče. O rok později začala s přestavbou lůžkové části chirurgického pavilonu. Díky stomilionové investici postupně zrekonstruovala všech pět pater s odděleními urologie, traumatologie, ortopedie a chirurgie. V roce 2012 byla opravena část pavilonu interních oborů včetně lůžkové části interního oddělení.

Uvízl novinářům řekl, že nemocnice ještě plánuje dokončení rekonstrukce dvou pater interny, opravy vnitřních prostor léčebny dlouhodobě nemocných a rekonstrukci budovy laboratoří, transfuzního oddělení a hematologie. „Chceme zároveň revitalizovat areál nemocnice včetně parku,“ dodal.

Nemocnici v Přerově má spolu se zdravotnickými zařízeními v Prostějově a Šternberku v dlouhodobém pronájmu od kraje společnost Agel ocelářského magnáta Tomáše Chrenka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?