Nemocnice řízené ministerstvem hospodařily loni s mírným ziskem

27. 2. 2013 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice a ústavy zřizované ministerstvem zdravotnictví jako celek hospodařily loni s mírným ziskem. Z 19 zařízení skončil v minusu jen pražský Endokrinologický ústav. Přímo řízené nemocnice hospodařily se ziskem téměř 357 milionů korun. Vyplývá to z tabulky, kterou má ČTK k dispozici. Nemocnice tak i v době ekonomických restrikcí vykázaly loni lepší výsledek než v roce 2011, kdy skončily se ziskem 231 milionů korun.


Celkové výnosy 19 nemocnic a ústavů zřizovaných ministerstvem loni meziročně klesly na téměř 61,334 miliardy korun, náklady se snížily na 60,977 miliardy Kč. V roce 2011 byly celkové výnosy 61,378 miliardy, náklady 61,147 miliardy korun.

Zdravotnictví spotřebuje za rok téměř 300 miliard korun, z nich přes 220 miliard uhradí zdravotní pojišťovny.

Nejlepší hospodářský výsledek loni zaznamenaly Fakultní nemocnice Olomouc se ziskem 101 milionu korun, pražská Nemocnice Na Homolce byla v plusu 68,2 milionu a Fakultní nemocnice Ostrava 29 milionů korun. Nejnižší zisk loni mělo brněnské Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie, bylo to zhruba 706.000 korun. Se ztrátou 4,2 milionu korun skončil pražský Endokrinologický ústav.

„Výsledků se dosáhlo opatřeními, která pan ministr (Leoš Heger) vyhlásil - to znamená zrušení všech zbytných investic a orientace na efektivní vnitřní ekonomiku, včetně úspor,“ řekl ČTK náměstek ministra Petr Nosek.

Nemocnice musely loni podle plánu ministerstva i zdravotních pojišťoven začít rušit nadbytečná akutní lůžka. Měly dostat smlouvy na méně lůžek. Pod tlakem nemocnic, odborů i pacientů se rušení prozatím zastavilo. Nemocnice dostaly nové smlouvy a k dalšímu rušení lůžek je má donutit ekonomika - budou muset zrušit lůžka, na která nedostanou peníze.

Podle Noska hodlá ministerstvo pokračovat i letos ve vyrovnaném hospodaření. „Bude to v podstatě ve stejném gardu, dá se říct, že možná i trochu krutější, protože úhradová vyhláška více přeje zařízením středním a menším a méně fakultním nemocnicím,“ poznamenal. Nemocnice podle Noska nadále budou muset omezovat zbytné investice a hlavní jejich úsilí vedle zajištění péče se musí zaměřit na to, aby měly na platy a provoz.

Loni měly nemocnice zvýšit platy o deset procent, jak to slíbila vláda v memorandu odborářům. Aby nemocnice udržely vyrovnanou bilanci, doporučilo jim ministerstvo zvýšit platy jen o 6,25 procenta. Letos možná některé nemocnice zdravotníkům toto zvýšení vezmou. Ministerstvo už vyhlásilo, že nebude stíhat nemocnice, které to udělají. Podstatné podle něj je udržet vyrovnané hospodaření.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?