Nemocnice ročně platí kraji miliony za nájem

29. 11. 2006 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Čtyři miliony šest set tisíc korun ročně za nájem platí Krajská nemocnice Karlovy Vary, a. s. Karlovarskému kraji. I když tento bod byl součástí transformace a sloučení tří krajských nemocnic, veřejnost se tuto informaci dozvídá až teď...


„Nemocnice Karlovy Vary užívá krajský nemovitý majetek. Na základě toho odvádí kraji nájem. U sokolovské nemocnice je to například milion sedm set tisíc korun ročně,“ uvedl náměstek hejtmana Jiří Červenka (ODS). Kraj dotuje karlovarskou nemocnici ročně necelými devíti miliony korun, další peníze dostává zařízení od státu.

Stejnou výši nájemného hradily nemocnice, když ještě byly společnostmi s. r. o. „Hrazení nájmu mi přijde ekonomicky správné. Je to přesně stejná částka, jakou nemocnice odvádí na odpisech. Tyto položky se tedy pokrývají,“ poznamenal hejtman Josef Pavel (ODS). “ Když se transformace připravovala, řešila se i otázka nájmu. Zdravotníci však byli proti nájemnému už v době, kdy nemocnice byly společnostmi s. r. o. Vždy nám bylo ale vysvětlováno, že toto nájemné si kraj může odečíst z daní. Tyto miliony se pak mohou vrátit do nemocnic formou různých krajských příspěvků,“ uvedl opoziční krajský zastupitel za SNKED Jan Horník. Ten si však klade otázku, zdali tomu tak je. „Faktem je, že detailní informace o nájemném nám nikdy vedení kraje neposkytlo,“ doplnil Horník. Pro porovnání jsme se informovali i v jiných nemocnicích, zda také platí svému zřizovateli nájem. “ U nás to takto nefunguje. Majetek byl krajské nemocnici svěřen do užívání. Kraj je naším zřizovatelem. Proč bychom mu měli platit nájem? To mi přijde nelogické,“ nechápala Ivana Urešová, náměstkyně ekonomického ředitele pardubické krajské nemocnice.

Týdeník Karlovarska

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?