Nemocnice rozjely byznys. Operace od primáře za 6000 Kč

13. 1. 2012 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
České nemocnice rozjíždějí nový byznys. Těm pacientům, kteří jsou ochotni si připlatit, nabízí, že je bude operovat jimi vybraný lékař. Ceny stanovila zdravotnická zařízení v řádu tisíců korun.


Zájem je ale podle jejich vedení zatím minimální. A tak nemocnice zlevňují.

„Fungovalo to i dříve, ale bylo to pololegální,“ řekl Aktuálně.cz ředitel litomyšlské nemocnice Libor Vylíčil o možnosti připlatit si za svého lékaře.

Teď se podle něj ale i dalších ředitelů tento problém odboural. Pacienti již prý nemusí chodit za primářem a platit mu nelegálně za to, že je odoperuje nebo provede zákrok špičkový chirurg, kterého si zvolí.

Primář za šest tisíc

Domažlická nemocnice nabízí pacientům možnost, že je odoperuje primář chirurgie Václav Šauer. Ten má tři atestace a téměř třicetiletou praxi.

Cenu doktora s dlouholetými zkušenostmi si vedení zdravotnického zařízení vyčíslilo na 6000 korun. Na výběr je také zástupce primáře Petr Suastika. Pokud si ho pacient vybere, zaplatí 4000 korun. U ostatních lékařů stanovilo vedení cenu na 3000 korun.

„Svého lékaře si pacienti můžou vybrat jen u plánovaných výkonů,“ upřesňuje ředitelka Alena Vyrutová.

Podle hodnocení pacientů i zaměstnanců nejkvalitnější nemocnice v Plzeňském kraji nabízí ještě rodičkám, že si za poplatek mohou vybrat k porodu svého lékaře. Zaplatí za to 5000 korun.

Zájem není, přiznávají nemocnice

Po první zkušenosti ale vedení přiznává, že je zájem minimální.

„Ceny budeme muset upravit, jenom jsme to zkoušeli. Zájem ale nebyl,“ připustila Vyrutová. Možnost vybrat si tu za poplatek svého lékaře podle ní zatím nevyužil nikdo.

Celý článek najdete na serveru Aktuálně.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?