Nemocnice: S odchody lékařů pokles peněz od pojišťoven i na platy

3. 2. 2011 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
S odchody lékařů v odborové akci Děkujeme, odcházíme klesnou nemocnicím výkony, tím i příjmy od zdravotních pojišťoven. Mohou tak mít problém zvýšit platy, obávají se zástupci nemocnic, jež ČTK oslovila.


Nemocnice mají od zdravotních pojišťoven paušál, platí z něj vše, včetně platů. Dvě miliardy, které letos dostanou navíc, by měly dát do platů, z toho tři čtvrtiny lékařům a zbytek sestrám a dalším zdravotníkům.

Pokud ale k 1. březnu odejde 3800 nemocničních lékařů, bude jich v nemocnicích chybět zhruba pětina. Úměrně tomu klesne výkon klinik, tím i očekávaný „výdělek“.

Právník Asociace českých a moravských nemocnic Stanislav Fiala ČTK řekl, že peníze se do nemocnic dostanou novelou úhradové vyhlášky. Zatím nevyšla. Platná vyhláška stanoví, že nemocnice dostanou 98 procent úhrady roku 2009, novela ji zvýší na 100 procent. „Nejdřív nám úhradu snížili, čili teď zvýšení jen dorovná příjmy na původní výši a nebude na platy lékařů,“ varoval zástupce menších lůžkových zařízení.

Podle šéfky Asociace nemocnic a Fakultní nemocnice Plzeň Jaroslavy Kunové by na zvýšení platů mohly nemocnice mít, pokud se naplní předpoklad, že si mohou „vydělat“. Umožní jim to novela, která dává 100 procent peněz za 95 procent výkonů. Pět procent získají na platy.

Dvě miliardy jsou dvě procenta z celkových plateb nemocnicím, pro každou nemocnici ale znamenají jinou částku. Záleží na celkovém obratu a jakou část z něj tvoří výdaje na platy, mohou tvořit 40 až 70 procent výdajů.

„Čím menší nemocnice a menší obrat, tím má podíl mezd větší, takže když dostane dvě procenta, pokryje to požadavek odborářů méně než nemocnicím, které mají větší obrat,“ řekla ředitelka. Velký obrat mají nemocnice, které dělají složité, tedy i lépe placené operace. Dvě procenta z jejich obratu požadavek odborářů více než pokryjí, shrnula ředitelka.

Fiala vidí problém i v tom, že navýšení má být jen za akutní péči, takže několik tisíc lékařů z léčeben dlouhodobě nemocných, psychiatrických léčeben či rehabilitačních ústavů vyšší plat nedostane.

V dřívějších letech si nemocnice mohly vedle paušálu domluvit i cenové balíčky, tedy souhrnnou platbu za náhrady kloubů či kardiostimulátory. Systém je ale komplikovaný, vyplatí se zůstat u paušálu. Ve velkých nemocnicích jsou centra specializované péče, na ta se nynější zvýšení nevztahuje, protože už v platné vyhlášce měly jistých sto procent.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger hodlá peníze pro centra „zastropovat“, dá jim limity. „To dosud nebylo, a tak loni za první pololetí stouply platby centrům o 3,8 miliardy, za celý rok to mohlo být až sedm miliard,“ poznamenal Fiala.

Právě v omezení nárůstu peněz centrům, a pak také v očekávaném nárůstu vybraného pojistného vidí možnost, jak získat peníze na platy zdravotníků.

Fiala upozornil, že pokud se mají peníze dostat do platů, není vyhláška právně čisté řešení. Podobně to bylo v letech 2009 a 2010, kdy šly peníze cíleně sestrám. Ve vyhlášce bylo, že na každý přepočtený úvazek sestry jde 30.000 korun na rok. Teď by to mělo být 100.000 korun na lékaře za rok.

Ministerstvo ale ze zákona může stanovit jen úhradu nemocnic, není zmocněno stanovovat úhradu pro jednotlivé sestry či lékaře, řekl Fiala.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?