Nemocnice s poliklinikou v České Lípě potřebuje nový zdroj tepla

4. 2. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa potřebuje nový zdroj tepla, smlouva se současným dodavatelem v červenci příštího roku končí a o jejím prodloužení Liberecký kraj jako vlastník neuvažuje. Připravit chce vlastní zdroj, který by nemocnici i pacientům zajistil větší komfort a úsporu nákladů.


ČTK to řekl náměstek hejtmana Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj).

Českolipská nemocnice je jednou ze dvou krajských nemocnic v Libereckém kraji. Slouží pro oblast se 110.000 obyvateli. Nyní zásobuje zdravotnické zařízení teplem společnost Mandat, nemocnice se ale s firmou soudí o cenu tepla. „Spor za léta 2009 a 2010 už skončil pro nás úspěšně, nemocnice nic doplácet nemusí,“ řekl Pieter. V případě dalších let však spor pokračuje.

„Nechali jsme si proto zpracovat studii, která by měla navrhnout nejvhodnější řešení,“ dodal náměstek. V úvahu přichází vybudování vlastní plynové kotelny nebo napojení na Českolipskou teplárenskou. „Dostali jsme ale také nabídku od společnosti ČEZ na vybudování kogenerační jednotky,“ řekl Pieter. Zařízení, které kombinuje výrobu elektrické energie a tepla, by podle něj stálo včetně výměníků a dalších zařízení zhruba 27 milionů korun bez DPH. „Dalších sto milionů korun ale představují nutné investice do systému rozvodů a vytápění v nemocnici,“ dodal.

Nový vlastní zdroj a investice do modernizace vytápění by ale podle hejtmanova náměstka mohly přinést nemocnici výrazné úspory. „Dnes platí nemocnice ročně za energie kolem 35 milionů korun, jen za elektřinu platí o polovinu víc než jiné krajské organizace, pro něž jsme elektřinu nakoupili na burze,“ popsal situaci Pieter. Díky modernizaci by navíc nemocnice ušetřila i miliony, které ročně vynakládá na opravy svých zastaralých rozvodů. Úspory by tak podle Pietera mohly pomoci uhradit náklady na projekt. „Hledáme také dotační zdroje,“ dodal.

Nemocnice v České Lípě byla postavena v 80. letech minulého století a v minulosti se do ní investovalo jen minimálně. Loni ale byla kompletně zateplena, má nová okna za 126 milionů korun, z toho 73 milionů dal Liberecký kraj, přes 33 milionů je ze Státního fondu Životního prostředí, zbytek zaplatila nemocnice. „Dále je nutné opravit rozvody vody, elektřiny a plynu. Máme k dispozici studie a hledáme možnosti financování oprav,“ řekla dříve ČTK vedoucí krajského odboru zdravotnictví Alena Riegerová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?