Nemocnice se budou proti zrušení bránit antimemorandem

29. 11. 2011 8:36
přidejte názor
Autor: Redakce
Členové Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) a členové Zdravotnické trojky podepsali na včerejším mimořádném shromáždění tzv. antimemorandum, kterým reagují na spornou dohodu mezi zdravotními pojišťovnami. Ty nedávno za účasti ministerstva zdravotnictví podepsaly vlastní memorandum, ve kterém deklarovaly jednotný postup při rušení smluv s poskytovateli zdravotní péče v ČR.


Pojišťovny vypoví všem nemocnicím smlouvy a v průběhu příštího roku budou jednat o nových. Nemocnice se převážně obávají horších podmínek. V případě některých nemocnic by se mohlo stát, že jim pojišťovny smlouvy neobnoví, což by vedlo k jejich zániku.

Odbory pro změnu poukazují na možný dopad postupu pojišťoven na pacienty a zaměstnance dotčených nemocnic.

AČMN: Diktát do smluvních vztahů nepatří

Antimemorandum bude k podpisu předloženo i zástupcům krajů, měst a obcí. Občané se svým podpisem taktéž budou moci připojit.

Podle právníka AČMN Stanislava Fialy je podstatou antimemoranda vyjádření shody, že metody jednostranných kroků, ultimát a diktátů by ve smluvních vztazích být neměly.

Nemocnice jsou podle Fialy připraveny jednat o redukci některých lůžek. Změnám by ale měl předcházet konsenzus mezi všemi dotčenými stranami – tedy nejen mezi zdravotními pojišťovnami a nemocnicemi, ale i kraji, městy a obcemi, které jsou zřizovateli nemocnic.

Asociace možná stáhne žalobu

AČMN podala minulý týden k Městskému soudu v Praze žalobu na pojišťovny kvůli hromadné výpovědi smluv. Obrátila se také na antimonopolní úřad s žádostí, aby ochránil nemocnice před kartelovou dohodou pojišťoven.

Stanislav Fiala v pondělí uvedl, že když pojišťovny od hromadných výpovědí ustoupí a začnou o nových smlouvách a změnách v síti jednat, asociace žalobu stáhne. Přestane rovněž sbírat podpisy pod antimemorandum.

Na jednání o změnách v síti nemocnic se chtějí podílet také odboráři, aby ochránili pracovní místa pro své členy i zdravotní péči pro občany. „Rušení nemocnic by obrovským způsobem zasáhlo do zaměstnanosti v regionech, nedomníváme se, že by takto bylo možné řešit lůžkovou péči v Česku,“ shrnula šéfka zdravotnických odborů Dagmar Žitníková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?