Nemocnice se dostává z dluhů

27. 6. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitel chomutovské nemocnice Milan Burša zastavil její další zadlužování a splnil tak slib, který dal při nástupu do funkce. Těmito slovy ocenil práci manažera místostarosta Chomutova Jan Řehák, který má z chomutovských politiků k nemocnici nejblíž...


Za prvních pět měsíců letošního roku je nemocnice v minusu jen kvůli odpisům, jinak je na tom zhruba stejně jako v loňském roce. „Přestože naše pohledávky stoupají, závazky se nám daří snižovat,“ dodal k ekonomické situaci v nemocnici Burša.

Vloni nemocnice dlužila 96 milionů korun, letos už je to jen 85 milionů. Naopak stále více peněz podle ředitele dluží nemocnici Všeobecná zdravotní pojišťovna a pohledávky zůstávají také po cizincích, které lékaři ošetří.

Buršovi „chlebodárci“ jsou s jeho prací spokojeni. Nejlepší pozici pro posuzování má Jan Řehák, který jakožto místostarosta zná názor radnice, coby krajský zastupitel i záměry zřizovatele a navíc zasedá v dozorčí radě nemocnice.

„Jeho úkol byl zvrátit hospodaření nemocnice, aby se dále nezadlužovala. A to se mu daří, změnil trend do pozvolného vzestupu,“ prohlásil Řehák. Místostarosta ocenil také to, že Burša neváhal kvůli svým plánům sáhnout i k nepopulárním krokům. Například zrušit lůžkové části tří oddělení a přesunout je do sousedního Mostu.

„Oddělení byla prodělečná a po přestěhování se potvrdila slova ředitele, že pacienti více využívají a vyhledávají odborné ordinace, které v Chomutově zůstaly,“ dodal Řehák. Přesto budoucnost není zrovna růžová. Za nejbližší hrozbu pro ekonomiku nemocnice označil sám Burša plánované zvýšení platů ve zdravotnictví.

„Pro naši nemocnici to bude znamenat šestnáct milionů navíc a nevím, jestli je od státu dostaneme. Vláda sice přislíbila dát tři miliardy navíc Všeobecné zdravotní pojišťovně, ta nám je ale nedá,“ obává se ředitel. „Vážně nevím, jaké budeme muset dělat opatření…“

JOSEF DUŠEK, Deník Chomutovska

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?